Megindult a harc Afrikáért - Kína után, most Amerika fektet be óriási összeget a kontinensen

Hírek2022. dec. 15.MTI

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési szervezete 500 millió dollár (mintegy 200 milliárd forint) támogatást nyújt afrikai gazdasági fejlesztések megvalósításához - jelentette be az amerikai elnök szerdán az Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó egyik üzleti fórumán.

Joe Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztésfinanszírozási Szervezete (US International Development Corporation) révén 370 millió dollárt fordít új projektek megvalósítására, emellett 100 milliót tiszta energiaforrásokhoz kapcsolódó fejlesztésekre a szubszaharai Afrikában. Húszmillió dollárból mezőgazdasági kisvállalkozások műtrágyaellátását segítik, tízmillió dollár pedig víziparban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásoknak jut

Joe Biden azt is közölte, hogy az Egyesült Államok egyetértési nyilatkozatot köt az újonnan alakult Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Térség titkárságával, ami az elnök szerint történelmi lehetőségeket nyit a két fél közötti kereskedelemben és befektetési kapcsolatokban.

Rámutatott, hogy Afrikában jött létre a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térsége, amely 1,3 milliárd embert foglal magába, és évente 3,4 billió dolláros kereskedelmet folytat.

Az elnök kiemelte, hogy szerdán a Millenium Challenge Corporation (MCC) amerikai fejlesztési szervezet 500 millió dolláros (mintegy 200 milliárd forint) közút- és szállításfejlesztési megállapodást írt alá Benin és Niger kormányával.

A beruházás megkönnyítheti az áruk eljuttatását tengerparti Cotonou kikötőjéből a környező államok területére - mondta.

Az elnök hozzátette, hogy az MCC az elmúlt szűk két évben 1,2 milliárd dollár (mintegy 450 milliárd forint) új beruházásról döntött Afrika államaiban, és a következő három évben további 2,5 milliárd dollárt (mintegy 1000 milliárd forint) tervez beruházni az afrikai gazdaságba a mezőgazdaságtól a megújuló technológiákig. A Millennium Challenge Corporation az amerikai kormány kétoldalú segélyszervezete, amelyet 2004-ben alapítottak.

Az amerikai kormány adatai szerint az Egyesült Államok és Afrika államai közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom 2021-ben elérte a 80 milliárd dollárt (mintegy 32 ezer milliárd forint).

Az éves Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó kedden kezdődött és csütörtökön zárul Washingtonban. A tárgyalássorozaton részt vesz az amerikai kormány több tagja, valamint 49 afrikai állam küldöttsége és az Afrikai Unió vezetői.