Mitől erősödött a forint árfolyama?

Hírek2023. ápr. 6.Sz.A.

A Silicon Valley Bank csődje után elszenvedett veszteséget ledolgozta a forint, a bankválsággal kapcsolatos aggodalmak enyhültek, emellett a gáz ára is alacsony szinten maradt. A forintot védi a magas alapkamat és a 18 százalékos egynapos betéti kamat.

A nemzetközi befektetői hangulat javulásával erősödött a forint, az amerikai és egyes európai bankokkal kapcsolatos félelmek ugyanis háttérbe kerültek a gyors jegybanki és pénzügyminisztériumi fellépés nyomán.

A forint ledolgozta a Silicon Valley Bank bedőlése utáni kockázatkerülő hangulatban kialakult veszteségét, sőt, pénteken a 375 forintos szint alá erősödött.

Szombat reggel az euró árfolyama 374-375 forint közötti sávban van, a dollár árfolyama a 343-344-es szinten mozog.

Szombat reggel az euró árfolyama 374-375 forint közötti sávban van, a dollár árfolyama a 343-344-es szinten mozog.

A forintot védi a magas, 13 százalékos alapkamat, illetve a 18 százalékos egynapos betéti kamat, ami drágítja a hazai hitelezést és emeli az államadósság finanszírozását.

Összehasonlításképp a lengyel és a cseh alapamat is 7 százalék körül alakul, az Európai Központi Bank (EKB) alapkamata 3 százalék.

Az MNB alapkamat szintje

Elemzők szerint jegybanki kamatcsökkentésre a következő egy-két hónapban nem lehet számítani a magas infláció miatt. Az infláció a második félévben csökkenhet gyorsabb ütemben. Az infláció mértékének mérséklődésével enyhíthet a kamatszinten az MNB.

A jegybank előrejelzése szerint nehezen, de elérhető az egyszámjegyű infláció az év végére.

Az infláció alakulása 2018-2023 márciis (%, tradingeconomics)

Az infláció alakulása 2018-2023 márciis (%, tradingeconomics)

A magas kamatszint miatt drágább az államadósság megújítása, és a hazai hitelkamatok is magasabb szinten vannak, ami visszafogja a gazdasági növekedést, másrészt védi a forintot a bizonytalan nemzetközi környezetben.

Tavaly a kormányzati szektor hiánya 4159 milliárd forint, a GDP 6,2%-a volt.

A kormányzati szektor adóssága – az MNB adatai alapján – 2022 végén 48 837 milliárd forintot tett ki, a GDP 73,3%-át.