Meglepő helyen aratnak leginkább a kriptovaluta-csalók

Hírek2020. feb. 29.Sz.A.

A kelet-afrikai Ugandát elárasztják a digitális valutákával üzletelő, sokakat földönfutóvá tevő csalók, akik kihasználják a kormányzati és a pénzügyi felügyelet hiányát.

Nem szerelmi bánat vagy tudományos sikertelenség, hanem kriptovaluta-csalók miatt lett öngyilkos Ashraf Nusubuga. Uganda vezető felsőoktatási intézményének hallgatója minden pénzét – és még némi hitelt is – egy hamis kriptovaluta cégbe fektette, majd teljes egészében elvesztette – olvasható az újgenerációs csatorna, az ozy.com oldalán. Luke Oweyesigire, a kampalai rendőrség helyettes szóvivője szerint a 22 éves egyetemista nem az egyetlen, aki a hatalmas hozam reményében pilótajátékba fektette a pénzét, majd rajtavesztett.

A kelet-afrikai országot egyébként is elárasztják a digitális valutákat kínáló és a rendszerbe fektetőket földönfutóvá tevő csalók, akik kihasználják az ugandaiak pénzügyi ismereteinek, illetve a kormányzati és a pénzügyi felügyelet hiányát.

A világban tavaly összesen 4,3 milliárd dollárt csaltak ki a befektetőktől a kiberbűnözők.

Ez az üzlet a fejlettebb országokban is virágzik, de tavaly arányaiban az ugandaiak jártak a legrosszabbul. Csak az elmúlt hat hónapban öt kriptovaluta cég szüntette be tevékenységét az országban, s tűnt el a befektetők 26 millió dollárjával. Az áldozatok között vannak egyetemi hallgatók, egyházi emberek, katonatisztek és kormányzati tisztviselők egyaránt. Robert Bakalikwira, az eseteket vizsgáló rendőrtiszt becslése szerint az elmúlt két évben összesen 200 ezer ugandai mintegy 1 milliárd dollárt veszített ilyen ügyletek miatt. Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy ez négy százaléka az ország 28 milliárd dolláros GDP-jének.

Az ugandai bankszövetség elnöke egyenesen azt mondja, az ugandaiak jobban teszik, ha tehenekbe fektetik a pénzüket, mint a megbízhatatlan kriptovaluta cégekbe.

Ugandában a kriptovalutával történő csalások egészen más jellegűek, mint a fejlett országokban. Nyugaton ugyanis hackerek törik fel a kriptorendszereket és lopják el a befektetők pénzét, a gyengébb pénzügyi kultúrával bíró országokban viszont maguk a kriptovaluta vállalkozások rabolják ki az embereket.

További problémát jelent az afrikai országban, hogy bár a kormányzat közleményben tagadta, hogy elismerné ezeket a kriptovalutákat, mégsem tiltják be az azzal foglalkozó cégeket. Sőt, parlamenti képviselõk a hónap elején rámutattak, hogy Kwame Rugunda, Ruhakana Rugunda miniszterelnök fia, a CryptoSavannah nevű kriptovaluta tanácsadó cég vezérigazgatója. Ráadásul Yoweri Museveni elnök a technológia fejlesztése mellett állt ki, és dogmatikusnak nevezte az ugandai jegybank elnökét, amikor kétségbe vonta a kriptovaluta hitelességét.

Ugandában rengeteg írástudatlan ember él, akik hittek az elnöknek, és azt gondolták ,hogy ez egyet jelent a kriptovaluták elismerésével.

De az okok között meg kell említeni a korrupciót is, hiszen egyes kriptovalutacégek nem is feleltek meg a törvényi feltételeknek, mégis működhettek.