Meglesz-e a 2021-es és 2022-es szocho-csökkentés?

Hírek2019. dec. 19.Fellegi Tamás

Az MNB növekedési jelentése szerint a nominális bérnövekedés és az infláció különbözete ennél kisebb lehet, megkérdeztük a kormány véleményét.

Eddig 9,5 százalék

A hatéves bérmegállapodási szerinti, a munkaadók által az alkalmazottak után fizetendő szociális hozzájárulási adó csökkentése az első három évben rendben lezajlott: 2017-ben 5 százalékkal csökkent az akkor 27 százalékos adónem, 2018-ban 2,5 százalék volt a mérték, idén pedig 2 százalék, így a jelenlegi szint 17,5 százalék.

Feltétel

A megállapodás szerint a hátralévő három évben megvalósuló évi 2 százalékos további csökkentés feltétele, hogy reálbérnövekedés az előző évben 6 százalék legyen. Ez az idei évben gond nélkül teljesül, mivel a 3 százalék fölötti infláció mellett a bérnövekedés kétszámjegyű, a 2020. július elseji csökkentés biztosra vehető, így az adónem 15,5 százalékra fog mérséklődni.

Előrejelzések

A nagy kérdés, hogy mi várható a tervezett csökkentés utolsó két részletével. Az MNB frissen megjelent inflációs jelentése szerint 2020-ban és 2021-ben várhatóan 3 százalék felett lesz (3,5 illetve 3,3 százalék), a várt bérnövekedési ütem ugyanakkor csak 8,9 illetve 8 százalék. Ez 5,6 illetve 4,7 százalék, ha valóban ez lenne a helyzet, nem teljesülnének a feltételek.

Csökkenhet

A Növekedés.hu kérdésére, hogy kis eltérés, de egyébként jó gazdasági adatok esetén is meglépik-e a szochocsökkentést, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta a Kormányinfón, hogy ezen az időtávon még túl sok a bizonytalanság az adatokat illetően, ezért most még korai lenne ebben döntést hozni.

Vélelmezzük, hogy a bizonytalanság elsősorban a béremelkedési előrejelzésekre vonatkozik. Kétségtelen, hogy ha továbbra is jó növekedési adatok látnak napvilágot a következő két évben, akkor nem zárható ki, hogy fennmarad a kétszámjegyű bérnövekedési ütem, és ebben az esetben a probláma fel sem vetődik.

Minimálbér emelés

Ebben sokat segítene a minimálbér nagyobb mértékű emelése, ezért megkérdeztük, hogy immár kevesebb mint két héttel az év vége előtt van-e még esély arra, hogy a tavalyi megállapodás szerint 8 százaléknál nagyobb lesz január 1-jétől az emelés mértéke. Gulyás Gergely elmondta, hogy a tárgyalások még folynak az érdekképviseletek között, ha megegyezés születik a magasabb emelésről, azt a kormány jóváhagyja.