Megnőtt a kézbesítők elleni erőszakos cselekmények száma - Kampányt indít a Posta

Hírek2024. júl. 11.Növekedés.hu

Az elmúlt években jelentősen nőtt a postai dolgozók, különösen a kézbesítők elleni erőszakos cselekmények száma. A lakosság több mint negyede nincs azzal tisztában, hogy a közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett bántalmazás szigorúbb büntetéssel járhat, ötöde pedig tévesen azt gondolja, hogy a postai dolgozók nem közfeladatot ellátó személyek – többek között ezt derült ki Magyar Posta Zrt. friss kutatásából. A Posta a Rendőrséggel és a Mentőszolgálattal közösen figyelemfelhívó kampányt indít, amelynek célja a szemléletformálás és a közfeladatot ellátó személyek védelmének növelése.

Az elmúlt években jelentősen - csaknem tíz százalékkal - nőtt a postai dolgozók, különösen a kézbesítők elleni erőszakos cselekmények száma.

Példaként említhető az az idén februári szolnoki eset, amikor egy elhaladó gépkocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt. Az ilyen támadások döntően kézbesítéssel vagy közlekedési helyzettel kapcsolatos konfliktusokból erednek.

A közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak nem korlátozódik a Magyar Posta dolgozóira, az ügyben ugyanígy érintettek a Mentőszolgálat dolgozói is. Évente 100–150 olyan eset fordul elő Magyarországon, ahol a közfeladatot ellátó mentődolgozókat komolyabb agresszió éri. A bántalmazás egyes esetekben személyi sérüléssel, máskor anyagi kárral is jár, ami a mentést, a többi beteg ellátását is veszélyezteti.

A Magyar Posta Zrt. nemrégiben átfogó kutatást végzett annak érdekében, hogy feltárja a lakosság véleményét arról, kiket tartanak közfeladatot ellátó személyeknek, hogyan vélekednek a biztonságukról, és a társadalom mennyire van tudatában annak, hogy az őket ért bántalmazás szigorúbb büntetéssel jár. 

A kutatás szerint a válaszadók közel harmada nem tudja, nincs tisztában azzal, hogy a kézbesítők és postai ügyintézők közfeladatot ellátó személyek. A megkérdezetteknek kétharmada feltételezi, hogy a postások ebbe a kategóriába tartoznak, ez az arány a rendőrök esetében 86%, a pedagógusoknál pedig 72%.

A válaszadók majdnem fele mondta, hogy ők vagy közelebbi családtagjaik közfeladatot ellátó személyek, így tehát Magyarországon majdnem minden második ember közvetve-közvetlenül érintett az ügyben.

Ellenben a lakosság több mint negyede nincs azzal tisztában, hogy a közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett bántalmazás szigorúbb büntetéssel – akár börtönbüntetéssel is - járhat, miközben minden második ember gyakran hall ilyen erőszakos esetekről.

Bizakodásra adhat ugyanakkor okot, hogy az emberek nagy többsége az ilyen munkakörökben dolgozókról azt gondolja, hogy fontos közérdekű munkát végeznek, és ennélfogva kiemelten kell őket védeni a jog eszközével.

A kutatási eredmények ismertetésére az Országos Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Mentőszolgálattal szervezett közös sajtóeseményen a Magyar Posta Zrt. bejelentette, hogy személetformáló kampányt indít.

A Magyar Posta Zrt. elkötelezett a munkavállalók biztonsága mellett. Ennek érdekében fejlesztjük az általunk használt biztonságtechnikai eszközöket, és rendszeres tréningeket tartunk, hogy a dolgozók jól fel tudják mérni és megfelelően kezeljék a fenyegető és veszélyes helyzeteket. A kézbesítők PDA-készülékeit segélyhívó funkcióval láttuk el így azok támadás, rosszullét vagy baleset esetén azonnal jeleznek a Társaság biztonsági diszpécserszolgálatának, GPS helymeghatározással pontos címet biztosítva. A mostani kutatási eredménye ugyanakkor megerősített minket abban, hogy a saját eszközeinken felül, további összefogásra és közös kiállásra van szükség azért, hogy változást érjünk el

– mondta dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A legfőbb célunk felhívni a figyelmet arra, hogy a postások társadalom érdekében végzett munkája kiemelt jelentőségű, amiért tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, ezért mindenkit arra kérek, hogy vigyázzanak a postásaikra.

– tette hozzá az Elnök-vezérigazgató.

A sajtóeseményen olyan postai kézbesítők is részt vettek, akik a megszokott postás egyenruha helyett küzdősportokra jellemző védőfelszerelésben jelentek meg. Ezzel a szimbolikus akcióval a postások arra az abszurd helyzetre igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy postásnak lenni nem küzdősport, időnként azonban mégis kényszerülhetnek ilyen helyzetbe. A kampány különböző elemei közterületi, online- és médiafelületen is megtalálhatóak lesznek az év hátralevő részében.

A témában részletek olvashatók: a www.posta.hu/postasbiztonsag  oldalon