Megszakította az EKB a majd másfél éve tartó kamatemelési sorozatát

Hírek2023. okt. 26.MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a három irányadó eurókamat szintjén.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4,00 százalék maradt.

Az EKB döntése megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

Előző, szeptemberi kamatdöntő ülésén az EKB 25 bázisponttal emelte a három irányadó eurókamatot, összhangban a piaci várakozásokkal.

Az EKB csütörtöki döntésével megszakította 2022 júliusa óta tartó tíz egymást követő kamatemelési sorozatát,

amelynek eredményeként az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlábát 4,50 százalékra, 22 éves csúcsra, a betéti rendelkezésre állás kamatlábát pedig 4,00 százalékos rekordszintre emelte.

A bejelentés indoklásában az EKB hangsúlyozta: a Kormányzótanács "még mindig arra számít, hogy az infláció túl sokáig túl magas lesz, és hogy a belföldi ároldali nyomás erős marad.

Az infláció mindemellett szeptemberben észrevehetően visszaesett, többek között az erős bázishatások miatt, és az inflációs alapfolyamat legtöbb mutatója folyamatosan csökken.

A Kormányzótanács előző kamatemelései továbbra is teljes erővel áttevődnek a finanszírozási feltételekbe.

Ennek következtében egyre inkább lanyhul a kereslet, ami az infláció csökkenése irányába hat. A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2 százalékos céljához" - áll a közleményben.

A Kormányzótanács továbbá aktuális értékelése alapján figyelembe veszi, hogy az EKB irányadó kamatlábai olyan szinteken vannak, amelyek - ha megfelelően hosszú időtartamig fennmaradnak - lényegesen hozzájárulnak az említett cél eléréséhez. A Kormányzótanács jövőbeli döntéseivel biztosítja, hogy az irányadó kamatok megfelelően restriktív szinten legyenek addig, ameddig erre szükség van.

A Kormányzótanács közlése szerint

továbbra is adatfüggő megközelítést követ,

amikor meghatározza a restrikció megfelelő szintjét és időtartamát. Nevezetesen az irányadó kamatokra vonatkozó döntései azon alapulnak, hogy milyennek értékeli az inflációs kilátásokat a beérkező gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió ereje fényében.

Az eszközvásárlási programmal (APP) kapcsolatban az EKB kiemelte: az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, mivel az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.

A pandémiás vészhelyzeti vásárlási programot (PEPP) illetően a Kormányzótanács szándéka, hogy legalább

2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását úgy kezeli, hogy elkerülje az interferenciát a megfelelő monetáris politikai alapállással.

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek és a folyamatban levő visszafizetésük miként járulnak hozzá monetáris politikájának alapállásához - áll az EKB közleményében.

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének kiigazítására annak érdekében, hogy

az infláció középtávon visszatérjen a 2 százalékos céljához,

és megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését.

Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamikák elhárításához, amelyek komolyan fenyegetik a monetáris politikának az euroövezeti országokba való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanácsnak, hogy árstabilitási megbízatását sikeresebben teljesítse - fogalmazott az EKB közleménye.