Megszólalt Putyin az új katonai offenzívával kapcsolatban

Hírek2022. dec. 8.MTI, Növekedés.hu

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.

Igen, ezt tesszük. De ki kezdte? Ki mért csapást a Krími hídra, ki robbantotta fel a kurszki atomerőmű távvezetékét, ki állította le Donyeck vízellátását? Egy milliós város vízellátásának megszakítása népirtás

- hangoztatta az elnök.

Kifogásolta, hogy Donyeck vízellátása érdekében senki sem emelte fel a szavát, ám az orosz csapásokat hangos bírálatok érik. Leszögezte, hogy sem külső reagálások, sem a hírközlés hamisításai nem fogják megzavarni Oroszországot harci feladatainak végrehajtásában.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap összefoglalója szerint Oroszország október 10-én, az Oroszországot a Kercsi-szoroson át a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel összekötő hídon végrehajtott robbantások után kezdett kiterjedt rakétacsapásokat mérni ukrán nagyvárosokra.

A legutóbbi nagyszabású, Ukrajna minden régiójára kiterjedő csapássorozat november 15-én történt.

A támadások miatt számos településen megszakadt a víz- és áramszolgáltatás. A lap szerint legutóbb december 5-én rendeltek el Ukrajna egész területére kiterjedő légiriadót.

Apokaliptikus állapotok jöhetnek Kijevben, ha a télen folytatódnak a lakosságot is ellátó infrastruktúra elleni orosz támadások – mondta Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere az Interfax ukrán hírügynökségnek.

A város infrastruktúráját ért támadások miatt komoly károk keletkeztek az áram, a vízellátásban és a fűtési rendszerekben.

Klicsko korábban úgy fogalmazott, hogy a második világháború óta a legnehezebb tél elé néz a főváros.