Megújul Bukarest tömegközlekedése

Hírek2020. márc. 10.Növekedés.hu

Két pályázat eredményeképpen 150 hibrid autóbuszt és 100 elektromos meghajtású trolit állítanak forgalomba a román fővárosban.

A román főváros önkormányzata tavaly februárban írt ki nemzetközi pályázatot 100 darab félautomata trolibusz szállítására.

A tender iránt a német Sileóval együttműködő török Bozankaya, a lengyel Solaris és a cseh Skoda Electric mutatott komoly érdeklődést. Érvényes pályázatot egyedül a török-német konzorcium adott be, amelyet a kiíró elfogadott.

A Solaris és a Skoda Electric megtámadta az eljárást, a keresetet azonban a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság elutasította.

A szerződés értékét áfa nélkül 214 millió lejre (mintegy 15 milliárd forintra) becsülik.

A trolibuszok 96 utas szállítására alkalmasak, az ülőhelyek száma 24. Elektromos meghajtó-rendszerükre a szállító 8 év vagy 480 000 kilométer garanciát vállal - számol be a Romania Insider.

Az önkormányzat tavaly augusztusban pályázatot írt ki autóbuszok beszerzésére is. A kiírást a Mercedes-Benz nyerte, amely idén 130 Citaro Hybrid autóbuszt ad át a bukaresti önkormányzatnak, áfa nélkül körülbelül 50 millió euró (közel 17 milliárd forint) értékben.

 A Citaro Hybrid buszokra adott garancia megegyezik a trolibuszok esetében rögzített feltételekkel: 8 év vagy 480 000 kilométer. A buszokat automata légkondicionáló berendezéssel látják el. Külön eszközök segítik a fogyatékkal élők mozgását, csatlakozókat szerelnek fel az utasok mobil készülékeinek feltöltéséhez, és egy számítógépes rendszer valós idejű utazási információkat szolgáltat.