Hétgyerekes, orvos végzettségű nő Európa élén - portré Ursula von der Leyenről

Elemzések2019. júl. 3.Szabó Anna

Az evangélikus politikuscsaládból származó, hétgyermekes Ursula von der Leyen Angela Merkel négy kabinetjében is miniszter volt. Orvos végzettségű, kiválóan beszél angolul és franciául.

Több szempontból is történelmet ír az Európai Unióban Ursula von der Leyen: az Európai Bizottság elnöke az első nő, aki ezt a tisztséget betölti, nem mellesleg

hosszú évtizedek óta nem volt német származású vezetője az EB-nek.

A 60 éves német védelmi miniszter Brüsszelben született, és 13 éves koráig ott nevelkedett, később tért vissza családja Németországba. Édesapja, Ernst Albrecht az Európai Gazdasági Közösségében is jelentős szerepet kapott, és Alsó-Szászország miniszterelnökeként tevékenykedett.

Ursula von der Leyen öt testvérével együtt evangélikus neveltetést kapott, először a London School of Economics-on tanult közgazdaságtant, majd a Hannoveri Egyetemen orvosként végzett, később praktizált.

Orvos-vállalkozó férjével, Heiku von der Leyen-nel 1986ban házasodtak össze, hét gyerekük született, két fiú, öt lány.

A politikába Angela Merkel vezette be, 2005-től a CDU tagja, és mind a négy Merkel-kormányban miniszterként képviselt különböző területeket. Ambíciózus, határozott politikusként ismerték meg, aki az egészségügytől kezdve az ifjúsági és szociális ügyeken át egészen a honvédelemig több területre is rálát.

Nevéhez fűződik a német családvédelmi program Elterngeld nevű programja, melyet családi ügyekért felelős miniszterként valósított meg 2005 és 2009 között. A második Merkel-kormányban az egészségügyi ágazatért felelt, 2013-ban pedig védelmi miniszterré nevezték ki, a tárcát 2017-es választások után is megtartotta.

Mentorához, Angela Merkelhez végig hűséges maradt, és a kormányaiban az egyik legerősebb miniszternek számított.

A német hadsereg fejlesztése, létszámának bővítése és fegyvereinek modernizálása mellett tett hitet, és a NATO-ban nagyobb szerepvállalást tűzött ki célként. A von der Leyen család a 90-es években több évig az Egyesült Államokban élt.

Von der Leyen egyébként már korábban úgy nyilatkozott, hogy Donald Trump kérése az európai szövetségesek nagyobb katonai szerepvállalását illetően „tisztességes elvárás”.