Mennyire viselkednek racionálisan az emberek?

Hírek2018. jún. 4.Növekedés.hu

Mi a racionális viselkedés olyan helyzetekben, amikor minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása - ezzel a kérdéssel foglalkozik a játékelmélet, amelynek egyik megalkotójáról, a Nobel-díjas Harsányi Jánosról elnevezett tudásközpont nyílt meg Budapesten.
Harsányi János, Nobel-díjas tudós Fotó:MTI

A szellemi műhelyt a játékelméletért Nobel-díjjal kitüntetett közgazdász-matematikus-társadalomtudós emlékére hozták létre. A tudásközpont idén januárban alakult meg azzal a céllal, hogy ápolja, megismertesse és továbbfejlessze a Nobel-díjas közgazdász, társadalomtudós és matematikus munkásságát. 

Mi a játékelmélet lényege?

A tudásközpont küldetése annak megismertetése, hogy vannak olyan játékok, amelyek nem zéró kimenetelűek, azaz nem szükségszerű némelyeknek annyit veszíteniük, amennyit mások nyernek, vagyis
"játszhatunk olyan társas játékot társadalmi szinten is, élhetünk úgy, hogy mindenki nyer, mindenki győztes lehet".
A tudásközpont kiemelt feladatként tekint a hazai- és külföldi Harsányi-életút kutatók támogatására ösztöndíjak által. Az intézmény azt is vállalja, hogy a szervezésében megrendezett konferenciák, valamint a gondozásában megjelenő magyar és idegen nyelvű könyvek, tanulmányok megjelenítsék a Nobel-díjas tudós szellemiségét, közvetítsék üzeneteit a mai kor gondolkodói számára. Harsányi János 1994-ben - John Forbes Nashsel és Reinhard Seltennel megosztva - "a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzés terén végzett úttörő munkásságért" kapta meg a közgazdasági Nobel-díjat. A játékelmélet a matematika egyik interdiszciplináris jellegű (tudományágak közé egyértelműen nehezen besorolható) ága, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy
mi a racionális viselkedés olyan helyzetekben, amikor minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása. A játékelmélet tehát a stratégiai problémák elmélete.
A játékelmélet alapjait Neumann János fektette le egy 1928-as munkájában. A játékelmélet érinti a matematika, a közgazdaságtan, a szociológia, a pszichológia, a biológia és a számítástechnika tudományát. Simon János professzor, a tudásközpont igazgatója a konferencia megnyitóján a Növekedés.hu-nak kiemelte, hogy törekvésük a Nobel-díjas tudós életművének, szellemi hagyatékának ápolása és megismertetése a jövő nemzedékével. Mint elmondta, négy-öt egyetemmel már felvették a kapcsolatot az együttműködés céljából, de még nincsenek aláírt megállapodások, várhatóan jövőre lesznek konkrétumok.

Ösztöndíjak Harsányi-kutatóknak

A nemzetközi kapcsolatokat is építeni kezdték, ezért is hívtak meg olyan tudósokat a konferenciánkra, akik hírét vihetik a tudásközpontnak. Hozzátette: megfelelő keretük áll rendelkezésre ösztöndíjak indítására is. Ezen a területen nincs megkülönböztetés: hazaiak és külföldiek egyaránt elnyerhetik támogatásunkat.
Azok nyerhetik el segítségünket, akik Harsányi valamelyik életszakaszával foglalkoznak, vagy valamely problémakörön végzett munkásságát kutatják.
Kötetlen munkaidőben dolgozik mindenki, s negyedévente készítünk beszámolókat az addig végzett munkáról. Ősszel a Kálmán Imre utcában egy négyemeletes épületet kapunk, ahol már hivatalos formában is megtarthatjuk megbeszéléseinket.
A következő nemzetközi konferenciájukat idén szeptemberben szeretnék '68-ról szervezni,
ahol a hazai és a nemzetközi eseményekről értekeznek majd. Szó lesz itt Woodstockról, az 1968-as csehszlovákiai és latin-amerikai eseményekről, a diákmozgalmakról, a vietnámi háborúról. Másik tervük a Hankiss Elemér emlékkonferencia, amelyhez egy kötet is készül. Ebben egyrészt a tudóssal kapcsolatos emlékeinket idézzük föl, másrészt Hankiss Elemér munkásságát elemzik.