Mennyivel húzta fel a gazdaságot az építőipar?

Hírek2021. szept. 11.MKB Elemzési Központ

Az építőipari termelés volumene 2021 júniusában a nyers adatok szerint 27,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbi, 2020 júniusi értéket. Az épületek építése 25%-kal, az egyéb építményeké 32,1%-kal volt magasabb a 2020. júniusi, rendkívül alacsony bázisnál.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése májushoz képest 3,5%-kal bővült. Az építőipari termelés 2021 első hat hónapjában 7,3%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A friss, júliusi adatokat szeptember 15-én, szerdán közli a KSH.

A megkötött új szerződések volumene 65,9%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 72,4%-kal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 56,1%-kal magasabb lett a 2020. júniusi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 21,2%-kal meghaladta a 2020. június végit. Az idei év első negyedévében a társasházi lakásépítési piacon a korábbi negyedévekhez képest kiemelkedően magas volt az Aktivitás-Kezdési érték, a második negyedévben csökkenést láthatunk ezen mutató értékében.

Ez annak köszönhető, hogy az áfaváltozásra még nem volt elég ideje reagálni a beruházóknak, azonban a jövőben a társasházi lakásépítések piacán is az Aktivitás-Kezdés mutató növekedésére számíthatunk. Kedvezően hathat a lakásépítésekre a bevezetésre kerülő „zöld” hitel, illetve a kamatmentes CSOK-hitel is. Az ÉVOSZ szerint 2021-ben 17 ezer lakás épülhet.

Az idei II. negyedévben az építőipar termelői árai 9,3%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 3,7%-kal magasabbak voltak. Az ÉVOSZ szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően szeptember elejétől 10-15%-os ármérséklődés tapasztalható a kritikus építőanyagok piacán, amely érzékelhető lesz a fogyasztók számára is. Az ÉVOSZ tagvállalatainak becslése alapján erős építési kereslet várható jövőre is, viszont már normalizált anyagellátási körülmények között.

Középtávon az építési piac folyamatos bővülésére lehet számítani, ezt igazolják is a havi építőipari adatok.

Míg idén áprilisban 7,2%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2020 azonos hónapjához képest, májusban már 18,7%-kal, júniusban pedig 27,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Ezen felül a megkötött szerződések állománya is jelentős mértékű növekedést mutat. Szakértői vélemények szerint az idei év végére elérhető lesz a 2019-es kibocsátási szint.