Méregdrágán lehet szakemberhez jutni a lakásfelújításkor, de a kivitelezés színvonala nem javult

Hírek2023. jan. 27.Növekedés.hu

Elképesztően megdrágult az építőipari szakmunka, de az elrugaszkodott vállalási árakkal nem nőtt együtt a kivitelezés színvonala - írja a Világgazdaság.

A méregdrágán megvásárolt építőanyagokat hozzá nem értő módon építik be sok helyen, jelentős esztétikai és anyagi kárt okozva a megrendelőknek - írja a Világgazdaság elemzése.
 
A lakásfelújítási támogatás eltűnése és sok nagyberuházás elodázása együttesen érezhető, kifutó munkák még vannak, de nem tudni, mit hoz az idei év.

Sok nagyberuházást leállítottak, és éppen most futott ki a lakossági megrendelői kört megélénkítő 3+3 millió forintos támogatási program is – jellemezte az év eleji helyzetet Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

A piaci vákuumról egyelőre csak beszélnek, a kifutó munkák még elegendő feladatot és bevételt generálnak az érintetteknek, akik egyelőre nem tudják, hogy mekkora bevételkiesést hoz mindez számukra.

Ács Erzsébet szerint a bemutatótermek lehetnek a rezsirobbanás nagy vesztesei, mert a nagy költséggel működő, nagy alapterületű, frekventált helyen üzemelő üzletekre egyre kevesebb cég tud és akar áldozni. Ez pedig alapvetően átalakítja a lakberendezési piacot is, ahol várhatóan reneszánszukat élik majd a szakkiállítások.

Elrugaszkodott árakon lehet festőt, burkolót, asztalost, víz-gáz és villanyszerelőt találni, aki pedig még igazán érti is a szakmáját és ismeri az újdonságokat, képezi magát, és minőségi munkát végez, olyan embert csak elvétve - mondta a lapnak a lakberendezői szövetség elnöke.

Tipikus helyzet, hogy a kivitelezők túlvállalják magukat, ami miatt törvényszerű, hogy kártyavárként omlik össze a rendszer, késések, csúszások, sőt, félbehagyott munkálatok, rosszul beépített, menthetetlen anyagok és berendezések, összességében sok millió forintos kár keletkezik így a megrendelőknél.

Lakberendezői tapasztalatok szerint sokszor nem működnek jól a komplex kivitelezést vállaló kis cégek, a különböző szakmunkásokkal egyenként egyeztetni pedig nagyon nehéz, de a csapatban szerződőkkel is előjönnek ugyanazok a problémák - írja a lap.