Végre megállhat az építőanyagok áremelkedése: visszaesett a kereslet

Hírek2023. jan. 26.Növekedés.hu

A cement és a cementalapú építőanyagok kivételével a legfontosabb termékek ára idén már csak stagnál vagy kismértékben emelkedik a gyártói várakozások szerint - írja a Világgazdaság.

A korábbi árak nem érnek vissza: az elmúlt két évben átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőanyagok. Az uniós szintet meghaladó áremelkedést az erős importfüggőség is táplálta - írja a Világgazdaság.

Országosan 600-800 ezer felújításra szoruló, energiapazarló háztartás van, az építőipar pedig évi 250 ezer lakás korszerűsítésére képes, vagyis megfelelő mértékű támogatás esetén három év alatt minden egyes ingatlanra sor kerülhetne – összegezte a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke.

A lakosság részéről egyértelmű a szándék a rezsicsökkentést szolgáló energiatakarékossági felújításokra, de pályázat nélkül aligha lehet tömeges megrendelésekre számítani.

Az építőipar és az építőanyag-gyártók számára az idei év vízválasztó lehet, ha ugyanis március végéig nem jelenik meg támogatási kiírás, ez az év komoly lejtmenetet hozhat. Több nagy részpiac is fékezett, a lakásépítők is óvatosak, a tavalyi mennyiség alig felét, 10 ezernél kevesebb lakást kezdenek az idén építeni.

Az állami beruházások piaca idén és jövőre szűk lesz, a vállalati beruházásoké pedig kettéválik, a nemzetgazdasági jelentőségűek körében nincs és nem várnak visszaesést, a hazai és uniós forrásból finanszírozott kis- és középvállalati megrendelések viszont fogynak, és hitelből sem fejlesztenek a cégek. 

Különösen a turizmus terén, a szállodai és vendéglátóipari fejlesztéseknél érzékelnek az építőanyag-gyártók számottevő visszaesést az ÉVOSZ szerint - olvasható a lapban.