Merkely: novemberre itt lehet a következő járvány

Hírek2020. jún. 30.Növekedés.hu

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a Covid-19 járvány szempontjából, ám mivel a környező országok közül többen jelenleg is nagyon sok az új eset, a vírus ismételt behurcolásával novemberre ismét kialakulhat itt egy járvány – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság online konferenciáján. Szlávik János ugyanakkor egy biztató fejleményről is beszámolt: világszerte gőzerővel zajlik a koronavírus elleni vakcinafejlesztés, és több oltóanyagot is tesztelnek már fertőzötteken.

Magyarországon olyan kevés a koronavírus-fertőzött, hogy a tömeges tesztelések sem hoznának felszínre a jelenleginél sokkal több igazolt esetet.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nincs értelme ezres, százezres nagyságrendben szűrni itthon az embereket, a reprezentatív mintavétel sokkal pontosabb képet ad a helyzetről, mint ha sokat tesztelünk alacsony rizikójú csoportokban. Ami viszont az idősotthonokat illeti, azokban folyamatos és szoros megfigyelés kell, a legfontosabb a dolgozók intenzív PCR-szűrése – fogalmazott Merkely Béla.

A négy orvosegyetem és a KSH bevonásával lezajlott H-UNCOVER országos reprezentatív felmérésről elmondta: végül 10602 ember vett részt benne, 8276 orr- és garat-mintavételen alapuló PCR-tesztet végeztek, és mindössze 2 pozitív esetet találtak, ami azt jelenti, hogy tízezer emberből 2,4 lehetett vírusfertőzött hazánkban.

A levett 1500 vérmintánál 0,6 százalékos volt a pozitivitás, ami alapján

mindössze 22 ezer és 92 ezer között lehet a fertőzöttek száma az országban.

A vizsgálatnak vannak már ennél részletesebb adatai is, de azokat csak e hét szerdáján fogják publikálni – közölte Merkely Béla, hozzátéve: az egyetemek folytatják „őrszem-funkcióikat”, május 4., a nyitás óta 154 pozitív esetet szűrtek ki, pedig sokkal több szűrővizsgálatot végeztek, mint a járvány elején.

A rektor sikeresnek nevezte Magyarország exit-stratégiáját a koronavírus-járványban, de azt is mondta, hogy továbbra is „van némi esély” egy második hullámra.

Az első hullámhoz hasonlóan várhatóan azt is behurcolt esetek indítják majd el, főleg, hogy a környező országokban, Romániában, Ukrajnában, Bulgáriában és Albániában is nagyon sok ugyanis még az új fertőzött.

Az újabb felfutásra Merkely Béla novemberre számít, ezért is lesz egy újabb átfogó fertőzöttség-vizsgálat szeptember végén-októberben - közölte.

A második járványhullámot egy esetleges koronavírus-elleni védőoltással még akár meg is lehetne előzni, ez azonban nagy eséllyel nem lesz kész őszre, annak ellenére sem, hogy világszerte több tucatnyi potenciális vakcinán dolgoznak a kutatók.

Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház főorvosa nem is titkolta a konferencián, mennyire bizakodó ezekkel kapcsolatban, főleg, hogy vannak már klinikai kipróbálás alatt lévő vakcinák is, amelyeket több ezer emberen tesztelnek olyan országokban, ahol jelenleg tombol a járvány.

Kicsit félek, hová vezet ez a sietség, mert hiába lesz meg a vakcina, nem tudjuk, mennyi kell majd belőle, hogy időseknél kivált-e kellő immunválaszt, hogy meddig nyújt védettséget, nagyon sok tehát még a kérdőjel. De rendkívül megnyugtató, hogy már itt tart a vakcinakutatás, mert ez azt jelenti, hogy az emberiség biztosan meg fog tudni birkózni ezzel a járvánnyal

fogalmazott. Azt is elárulta, hogy a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteknél továbbra is rengeteg régi és új készítménnyel próbálkoznak, ezek között vannak hatékonyabbnak és kevésbé hatékonynak bizonyulók, sajnos itt nincs meg még a végső megoldás. De dolgoznak rajta, amit az is bizonyít, hogy csak

az egykori Szent Lászlóban öt-hat-féle klinikai vizsgálat zajlik most is különféle új szerekkel.