Mi zajlik az építőiparban? 

Hírek2021. okt. 9.MKB Elemzési Központ

Csütörtökön ismerhetjük meg a hazai építőipar 2021 augusztusi adatait

Az építőipari termelés volumene 2021 júliusában a nyers adatok szerint 22,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi, 2020 júliusi értéket. Az épületek építése 21,1%-kal, az egyéb építményeké 25,4%-kal volt magasabb a 2020. júliusi, rendkívül alacsony bázisnál.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése júniushoz képest 0,4%-kal csökkent.

Az építőipari termelés 2021 első hét hónapjában 9,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A friss, augusztusi adatokat október 14-én, csütörtökön közli a KSH.A megkötött új szerződések volumene 47,3%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,3%-kal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 56,5%-kal magasabb lett a 2020. júliusi bázisnál. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 19,1%-kal meghaladta a 2020. július végit.

Az építőipari vállalkozások tárgyhó végi szerződésállományának volumene 2020. november óta növekedést mutat éves alapon.

A növekvő szerződésállomány az építőipari bővülés irányába mutat.

Az idei évben visszavezetésre került az 5%-os lakásáfa új építésű ingatlanok esetében, valamint a CSOK és az Otthonfelújítási Támogatás is az építési piac bővülésének irányába hat. Kedvezően hatása lehet a lakásépítésekre az október 4-én bevezetett „zöld” hitel, és a kamatmentes CSOK-hitel is.

Az ÉVOSZ szerint 2021-ben 17 ezer új lakás épülhet, amely a korábbi évekhez viszonyítva csökkenést jelent. A kormány célja az évenkénti 40 ezer új lakás építése, amellyel elérnénk az épületállomány 1% feletti megújulási arányát. Várakozások szerint 2023. évre elérhetjük a 30-35 ezer új lakás számot, amely meghaladná a korábbi évek lakásépítéseinek számát, 2026-ra pedig 100 ezer új lakás épülhet hazánkban. A járvány 2020-ban az építőipari vállalkozásokat nagy kihívás elé állította, a partnereik a korábbi időszakokhoz képest nagyobb százalékban fizettek késedelmesen.

A lánctartozás az elmúlt évek során tapasztalható lassú, de folyamatos növekedése összességében megmarad, azonban ez várhatóan nem fogja visszavetni a lakásépítések növekvő ütemét.Hazánkban a 2021. március és augusztus közötti, összességében 30%-os építőanyag-áremelkedések mérséklődni látszanak, az ÉVOSZ szerint az év hátralévő részében további drágulásra nem kell számítanunk. Az ÉVOSZ tagvállalatainak becslése alapján erős építési kereslet várható jövőre is, viszont már normalizált anyagellátási körülmények között.

Várakozásunk szerint középtávon az építési piac bővülése valószínűsíthető, amely megmutatkozik a havi építőipari adatokban is.

A júniusi építőipari termelési volumen 27,8%-os növekedése az előző év azonos időszakához képest júliusban kissé megtört, azonban hosszabb távon emelkedő trend várható. Számítunk az építőipari vállalkozások szerződésállományának további növekedésére.