Miből kap diplomát az, aki a McDonald’s egyetemén, a Hamburger University-n tanul?

Hírek2019. aug. 4.Növekedés.hu

Alapítása óta több, mint 80 ezer éttermi menedzser és középvezető került ki a McDonald’s egyeteméről, amely már lassan hatvan éve működik. Mit kell tudni a helyről, ahol komoly üzleti oktatás zajlik?

A McDonald’s chicagói egyetemét 1961-ben alapították azzal a céllal, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik otthon vannak az étterem vezetés, és menedzsment területén. Az oktatás 28 nyelven folyik, főállású professzorokkal, előadásokkal, vizsgákkal – éppen úgy, mint bármely másik egyetemen.

Szinte az összes gazdasági területet érinti a képzés: a pénzügyektől, a vállalatgazdálkodástól kezdve az üzletvezetésen és műszaki területeken át a marketingig mindent tanulnak a diákok.

Ezek a főbb tanszékek is, ahol további szakosodásra van lehetőség. A marketingen belül például marketingkommunikáció, PR, stratégiai tervezés.

Az alapítása óta az iskola kapuját már több, mint 80 ezer éttermi menedzser, középvezető, vagy épp McDonald’s étterem-tulajdonos hagyta el, ez idő alatt pedig az intézmény is sokszorosára nőtt: ma már egy tizenkétezer négyzetméter alapterületű intézmény fogadja a karrierépítésre vágyókat.

Ha valakinek mégsem tetszik a légkör, akkor sincs veszve semmi: a Hamburger University-n elvégzett tárgyakért szerzett kreditpontokat az Egyesült Államokban például több ezer egyetemi szakon fogadtathatják el a diákok.

Az egyetem létrejöttének évében egyébként nem számított nagy dolognak, mivel akkor a General Electric és General Motors már jó ideje külön iskolákban képezte szakembereit.

Íme a legfontosabb információk, amit érdemes tudni a gyorsétteremlánc egyeteméről:

  • A felkészülési anyag egy része az egyik alapító, Ray Croc 1984-es halála előtt rögzített videokazetták anyagával történik. Croc 1954-ben csatlakozott a McDonald’s-hoz, és ő tette azt a világ legsikeresebb gyorsétterem-láncává, még a Time magazin "Az évszázad legbefolyásosabb emberei” összeállításában is szerepelt. A másik alapítótag Fred L. Turner üzletember, aki 20 éven át volt a McDonald's vezérigazgatója.
  • A képzés végén “hamburgerológia mestere” címmel ellátott diplomát kapnak kézbe az ott végzett diákok.
  • A központi campus mellett a világ nyolc másik pontján is léteznek hasonló intézmények, így Tokióban, Sydney-ben, Sanghajban, Sao Pauloban Londonban, Münchenben és Moszkvában is.
  • A Sanghajban indított képzésre nagyobb volt a túljelentkezés, mint a Harvardra, a Bloomberg értesülései szerint. 
  • Ahhoz, hogy valaki elvégezze a képzést, nem elég az elméleti tárgyakat teljesíteni, a gyakorlat ugyanúgy fontos részét képezi a tantervnek: a hallgatóknak számos olyan feladatot kell elvégezniük, amely a vezetői kézségeiket fejleszti. A feladatok során nagy nyomás nehezedik rájuk, mivel több téren is bizonyítaniuk kell rátermettségüket.
  • 13 tanterem, egy 300 fős nagy előadó, 12 interaktív, csoportmunkát lehetővé tévő terem és három tankonyha várja a lelkes diákokat.