Miért becsülték alá az idei növekedést a gazdaságkutatók?

Hírek2018. dec 7.Növekedés.hu

Átlagosan mindössze három százalékos gazdasági fejlődést jósoltak a legnagyobb hazai gazdaságkutató intézetek erre az évre, így alaposan alábecsülték a növekedést. Mivel nem számoltak? Mi dobta meg a GDP-bővülést a vártnál jobban, és mi várható jövőre? A béremelkedésből adódó fogyasztás emelkedése, a beruházások növekedése, valamint az uniós pénzekre kifizetett jelentős előlegek miatt ugrott meg a várakozásoknál jobban az idei gazdasági teljesítmény – hangzott el A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Előrejelzők Fóruma 2018 című rendezvényen.

Túlzott pesszimizmus?

Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának igazgatója és Tardos Gergely, az OTP Bank Nyrt. vezető elemzője, a bank elemzési központjának vezetője elmondta, hogy a kutatók nagy része tavaly decemberben valóban jelentősen alulbecsülte a gazdasági teljesítményt.
Az idei évre a szakértők, különösen a legutóbbi GDP-adat tükrében (5,2 százalékos bővülés), 2-4 százalék körüli szintre becsülték az idei gazdasági bővülést, az átlag három százalék körül alakult, majd az év közben sorra emelték a prognózisokat.
Jövő évre folytatódik az erőteljes növekedés, 3,5-4 százalékos bővülést, és
4-5 százalékos reálbér-emelkedést jeleztek előre a szakértők.
Ezt segíti majd, hogy jövőre is lesznek jegybanki programok, amelyek támogatják a gazdaságot, ezzel együtt a nemzetközi színtéren sok a bizonytalan tényező, amit akár a forint árfolyamán érezhetünk.

Az uniós pénzek 60 százalékát kifizették

A következő években jelentősen visszaesik majd a magyar gazdasági teljesítmény, jövőre 3,5-3-8 százalékos bővülés várható, ez az év azonban még jól alakul. Vértes András szerint a magyar kormány nagy "találmánya", hogy
a még be nem folyó EU-támogatásokat 60 százalékban kifizette előre, az összes többi érintett országban 20-25 százalék volt ezeknek a pénzeknek az idei felhasználása.
Regős Gábor, a Századvég igazgatója is elismerte, hogy néhány tényezőt alulbecsültek, de például a külkereskedelem teljesítményét nem. Az infláció megugrása sem volt számukra meglepetés elsősorban az emelkedő olajárak miatt.
A negatív tényezők közül kiemelte, hogy a legutóbbi németországi GDP-adat katasztrofális lett, ez hosszú távon a magyar GDP alakulására is hat majd.
Palócz Éva szerint az idei magas bázis miatt nehéz lesz teljesíteni a növekedési várakozásokat, valamint tartani már a fogyasztást tekintve is a mostani, tíz százalék feletti növekedést.

"Igazi béremelkedés jön"

A bérek emelkedése folytatódik, de már nem a minimálbér-emelés fogja kitenni azok nagyobb hányadát.
Az eddigi béremelések ugyanis jelentős részben a fehéredésből származtak.
Nem várható, hogy az MNB-nek kamatemeléssel kell majd a forintot védenie, ha valamilyen külső sokk érné az országot, mert a devizahitelek nagysága, szerepe mára elhanyagolhatóvá vált, a devizahitel az államadósságon belül is sokat mérséklődött. Ha az infláció lényegesen megemelkedik, arra késztetheti a jegybankot, hogy kezdje el a monetáris szigorítást, de sok függ az Európai Központi Bank kamatemelésének időzítésétől is, erről Tardos Gergely beszélt. Szabó Anna

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.