Megkapta a Honvédség a világ egyik legjobb gyalogsági harcjárművét - fotókon mutatjuk az első magyar Lynx-et

Hírek2022. okt. 15.MTI

Átadták az első Lynx típusú harcjárművet a Magyar Honvédségnek. Régi hiányt pótol ez a fejlesztést. A Lynxet az önkéntes katonai szolgálatot vállalók ünnepélyes eskütétele során adták át Budapesten a Petőfi Sándor Laktanyában. Az eseményen 250-en tettek esküt. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a harcjárműből 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. A LYNX felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta is.

Október 15-én Szombaton megérkezett Budapestre az első Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjármű.

A Magyar Honvédség első Lynx típusú harcjárműveA Magyar Honvédség első Lynx típusú harcjárműve, a képen jól látható, hogy a StrykeShield aktív védelmi rendszerrel is el van látva a jármű. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint azt a növekedés.hu is megírta, egy ideje már sejteni lehetett, hogy hamarosan érkezik az első Lynx típusú harjármű, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program hivatalos oldalán kitett bejegyzés alapján. 

A Magyar Honvédség első Lynx típusú harcjárműve, a képen jól látható, hogy a StrykeShield aktív védelmi rendszerrel is el van látva a jármű.A Magyar Honvédség első Lynx típusú harcjárműve, a képen jól látható, hogy a StrykeShield aktív védelmi rendszerrel is el van látva a jármű. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Óriási lépés lesz ez a magyar fegyveres erőknél, hiszen lassan két évtizede hiányzó képességet pótolnak az újonnan érkező gyalogsági harcjárművek.Azóta, hogy a kétezres években leselejtezték a BMP gyalogsági harcjárműveket ezt a képességet BTR szállító harcjárművekkel pótolták, a BTR-ek azonban nem kifejezetten alkalmasak erre a célra, többek közt a páncélvédettségük is elégtelen hozzá.

Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója átadja az első magyar Lynx szimbolikus kulcsát Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternekArmin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója átadja az első magyar Lynx szimbolikus kulcsát Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt a hiányt pótlandó a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretén belül megrendelésre került legalább 218 darab Lynx gyalogsági harcjármű a német Rheinmetall hadiipari vállalattól a Honvédség számára. A Lynx a saját kategóriájában a világon az egyik legfejlettebnek számít.Az új harcjárművek nagyrészét Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary német-magyar vegyesvállalat hazai gyárában fogják gyártani.Az első példányok azonban még Németországból érkeznek. A zalai harckocsigyárban egyébként már a próbagyártások folynak, jövőre pedig a tömeggyártás is beindulhat.

Frissen esküt tett önkéntes katonák vonulnak a Lynx előtt, előtérben a Magyar Honvédség Központi Zenekarának egyik zenészeFrissen esküt tett önkéntes katonák vonulnak a Lynx előtt, előtérben a Magyar Honvédség Központi Zenekarának egyik zenésze; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ünnepélyes átadó a fővárosi Petőfi Sándor Laktanyában zajlott, melynek során nem csupán a magyar fegyveres erők egyik legmodernebb fegyverét vehették birtokba a honvédek, de 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló is ünnepélyes esküt tett a haza szolgálatára. 

250-en tettek esküt önkéntes katonai szolgálatra; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem

Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert "akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem"

- fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az eseményen, Budapesten a Petőfi Sándor LaktanyábanOrbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az eseményen, Budapesten a Petőfi Sándor Laktanyában; Forrás: Orbán Viktor miniszterelnök

A miniszterelnök az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen tartott beszédében kiemelte:

ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, "a jövőben bizonyosan elbukik majd".

Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és "mi sem maradhatunk le ebben" - jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta:

nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket, és ha így megy tovább, a szankciók megrendítik Európát, ráadásul úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkedni.

A miniszterelnök kifejtette: most esküt tett közel 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatal, ami önmagában elég ok az örömre, bár kellene még néhány ilyen zászlóalj. De emellett most lépnek szolgálatba a Lynx harcjárművek is, így a haderőfejlesztés egyik fontos mérföldkövét is megünnepelhetik - mutatott rá.

Közölte: a magyar nemzet századokon át híres volt vitézségéről és hadi erényeiről, igazi katonanemzet, azonban a magyarokat olyan fából faragták, hogy ha nincs közvetlen fenyegetés, ügyes-bajos dolgaikban felaprózzák erejüket, tehát akkor tudnak igazán jól teljesíteni, ha van leküzdendő akadály.

Úgy vélte, most olyan időket élünk, amikor jó okunk van komoly veszélyeket felfedezni az ország határainál, ilyen a háború, és az, hogy Nyugatról fegyverek áramlanak a frontra. Ráadásul Európát a határainknál délről illegális migránsok ostromolják felfegyverzett csoportjaikkal - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor emlékeztetett: korábban elsődleges feladat volt újra megszervezni a magyar államot, és a gazdaság mára behozta lemaradását, a bűnözést visszaszorították, helyreállt a közbiztonság, megújították a közigazgatást, de a magyar haderő, a katonák ügyével még adósak.

Kiemelte: a hazájukat szolgálni akaró katonákra és hatékony, modern fegyverekre van szükség, ezért visszaadják a honvédség megbecsülését és modern hadiipart építenek.

A magyar honvéd "nemzetünk kiválósága", ezért minden katonának kijár a magyar emberek megbecsülése

- jelentette ki.

Közölte: azt akarják, hogy legyen átjárás a civil élet és a katonai szolgálat között, ezért megújították az önkéntes katonai szolgálat intézményét. Az önkéntes szolgálatot vállalók jelentik a hidat a civilek és hadsereg között, mert ők azok a katonák, akikkel a legtöbbet találkoznak az emberek - mondta. Megjegyezte: decembertől újabb toborzó kampányokat indítanak.

A kormányfő kitért arra: most szolgálatba lépnek a Lynx harcjárművek is. A hadiipart is Magyarországra hozzák, és már több lépést is tettek a hadiipar fejlesztésére.

A haderőfejlesztés két pillére

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az eseményen hangsúlyozta: a haderőfejlesztés két legfontosabb pillére, ember és technika ma együtt van itt jelen.

Az átadott harcjárművekkel az egyik legmodernebb eszközzel gazdagodik a Honvédség

- mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az új Lynx előtt állvaSzalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az új Lynx előtt állva; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

21. századi technika

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében üdvözölte, hogy a kormány biztosítja a honvédségnek szükséges feltételeket és támogatást, valamint azt, hogy vannak olyan gyárak, befektetők, mint a Rheinmetall, amely 21. századi technológiát biztosít a honvédségnek. Emellett köszönetet mondott azoknak, akik vállalták az önkéntes szolgálatot.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokaRuszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Igazi csúcstechnológiát kap a Honvédség

Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója arról beszélt, milyen előnyös, hogy egy olyan kormány van Magyarországon, amely gondoskodik a honvédségről.

A katonákra nézve látja rajtuk az elkötelezettséget, az elhivatottságot és azt, hogy készek megvédeni országukat, Európát és a NATO-t

- jelentette ki.

Hozzátette: most a legjobb védelmet, igazi csúcstechnológiát kap a honvédség.

Még idén további 46 darab érkezik

Az eskütételen kiállították a LYNX harcjárművet, melyből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. A LYNX felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta.
Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók féléves - egyszer fél évvel meghosszabbítható - kiképzést kapnak. Ez idő alatt illetményben és különféle kedvezményekben részesülnek, továbbá a felsőoktatási felvételihez is többletpontot kaphatnak.

Csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett eskütCsaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kiképzések országszerte 17 helyszínen zajlanak, szombaton a Petőfi laktanyában csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt - közölte a tárca.

Az alábbi bejegyzésben további részletes képeket láthat a Lynx harcjárműről: