MNB alelnök: A bizalom helyreállása kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából

Hírek2024. aug. 27.Sz.A.

Az infláció árnyéka hosszú, ezért óvatos, türelmes kamatpolitikára van szükség - mondta Virág Barnabás a jegybank mai kamatdöntése utáni háttérbeszélgetésen. Mint mondta, a pozitív reálkamatokra az infláció tartós leszorítása miatt van szükség. Továbbra is reális forgatókönyv, hogy egy vagy kettő kamatcsökkentést hajthat végre a jegybank. A mai döntés egyhangú volt.

Júliusban az infláció négy százalék fölé emelkedett, miközben a maginfláció is érdemben növekedett, e mögött döntően az élelmiszerárak növekedése áll.

A hosszú távú inflációs kép azonban nem változott, és a dezinflációs trend 2025 elejétől folytatódik - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntését követő háttérbeszélgetésén.

A mai kamatdöntésen nem változtattak az alapkamat 6,75 százalékos szintjén, a döntés egyhangú volt.

Magasak az inflációs várakozások, az infláció árnyéka hosszú, a várakozásokat ismét az inflációs célon kell horgonyozni 

- mondta az MNB alelnöke.

Kiemelte, hogy a második negyedévben megtorpant a gazdasági kilábalás, a fogyasztói és a beruházói bizalom is lassabban javul, a külső környezet pedig elhúzódóan visszafogott.

Stabilitásra, biztonságra és bizalomra van szüksége a magyar gazdaságnak, továbbra is óvatos, türelmes monetáris politika indokolt

- fogalmazott.

A szeptemberi lépés szempontjából meghatározó lesz

  1. az augusztusi inflációs adat,
  2. a meghatározó nagy jegybankok szeptemberi döntései,
  3. hazánk kockázati megítélése, és
  4. a lakossági és vállalati bizalom alakulása.

A mai ülésen a Monetáris Tanács három fő területet értékelt:

  • a inflációs helyzetet,
  • a reálgazdaságot és
  • a kockázati megítélést.

Az infláció júliusban 4,1 százalék volt, ami a várakozásoknál magasabb, és ismét kilépett a toleranciasávból. Többek között a visszatekintő árazások miatt is emelkedett az infláció, ami a telekommunikációs és a bankszektorban volt jellemző.

Továbbá az élelmiszeráraknál látható havi áremelkedés, ennek hátterében az is áll, hogy július elsejétől a kötelező akciókat kivezették. Utóbbinak a hatása tehát valószínűleg átmeneti lehet.A lakossági szereplők által érzékelt infláció 6-8 százalék volt, miközben a valós infláció ennél alacsonyabban alakult.A fejlett gazdaságokban is lassult a dezinflációs folyamat, az olaj ára csökkent, de a gáz ára drágult a geopolitikai kockázatok miatt.

Az inflációs kilátások körültekintő értékelésére van szükség – húzta alá Virág Barnabás.

Az áremelkedés üteme várhatóan visszakerül a jegybanki toleranciasávba a következő hónapokban.

A reálgazdaságról szólva kiemelte: továbbra is erős a munkaerőpiac, és a reálbér emelkedés 8-10 százalék közötti, ennek ellenére a kiskereskedelmi forgalom nem élénkül hasonló arányban.

Kiemelte, hogy a fogyasztás szempontjából több hatással szembesülünk:

  1. A bérek esetében dinamikus az emelkedés (14%), de ennek egy részében megjelent egy fehéredési hatás is.
  2. A nettó bérek a lakossági jövedelmek felét adják, és a béren kívüli jövedelmek kevésbé nőttek.
  3. A megtakarítási ráta magas, nőttek a megtakarítások belföldön és külföldön.
  4. A lakáspiacon fordulat történt: a jövedelmek egy részét a lakáspiac szívja fel.
  5. Egyre gyakoribb a határon túli és online vásárlás, ami nem jelenik meg a hazai kiskereskedelmi adatokban és áfa bevételekben.

A beruházások a jegybanki várakozásoknál is alacsonyabbak voltak, amit a bizonytalanság és az infláció hosszú árnyéka okoz - fogalmazott Virág Barnabás.

A magas árakat a beszállítói áremelésekkel, a munkaerőköltség emelkedésével és a magas energiaárak, illetve a vevők hiánya okozza.

A növekedés beindításának kulcseleme a bizalom erősödése – húzta alá az alelnök.

A jelenlegi gazdasági körülmények között a jegybank az árstabilitás elérésével és a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásával tud hozzájárulni a gazdasági növekedés beindulásához.Augusztus elején a tőzsdeindexeket érintette egy turbulencia az amerikai kilátások bizonytalansága és a japán jegybank kamatemelése miatt. A volatilitás a feltörekvő piacokat is érintette, a befektetőket a kivárás jellemezte a turbulenciák miatt.

A Fed esetében 100 bázispontos csökkentés van beárazva jelenleg az Európai Központi Banktól további három 25 bázispontos csökkentés várható.

Kitért arra, hogy a külső egyensúlyi pozíciónk jelentősen javult az első félév során. A Monetáris Tanács megítélése szerint az idei évre kitűzött hiánycél (4,5%) elérhetősége javul.A hazai pénzügyi piacok továbbra is kitettek a kockázati környezet változékonyságának, de a historikusan magas jegybanki tartalékok, és a folyó fizetési mérleg tartós aktívuma is javítja az ország kockázati megítélését.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is egy vagy kettő, kis mértékű kamatcsökkentés van a forgatókönyvekben, most inkább az idei kettő felé mozdul el a mérleg, de a jegybank adatvezérelt üzemmódban, óvatosan és türelmesen ülésről ülésre dönt.