Nagyhatalmak egyeztettek Ukrajna sorsáról

Hírek2023. márc. 4.Sz.A.

Az amerikai elnök és a német kancellár a Fehér Házban találkozott tegnap, Ukrajna segítése volt a tárgyalások fókuszában. Szövetségesként erősebbé tesszük a NATO-t- jelentette ki Joe Biden.

A Wagner csoport legtapasztaltabb zsoldosai körbekerítették tegnap Bahmut városát, Jevgenyij Prigozsin, a csoport vezetője videoüzenetben felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy adják fel a várost - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

- Az ukrán vezérkari főnök, Olekszandr Szirszkij tegnap a városba látogatott, a frontvonalon tartott eligazítást a katonáknak.

- A Wagner-csoport vezetője szerint gyakorlatilag bekerítették Bahmut városát, csak egyetlen út maradt ukrán ellenőrzés alatt.

- Az ukrán hadsereg a közeli Kramatorszk városa körül alakíthat ki újabb védelmi pozíciókat, miután Bahmutban kilátástalanná vált a helyzet.

- Az ukrán vezetés elrendelte Kupianszk település kiürítését a folyamatos orosz rakétatámadások miatt. A lakosságot a teleüléstől északkeletre fekvő területre menekítik. Kupianszkot tavaly szeptemberben foglalta vissza az ukrán haderő.

Szétlőtt lakóház az orosz erők által ostromlott Bahmutban 2023 február 28-án (Fotó: MTI/AP)

- Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár tegnap Washingtonban találkozott, Ukrajna megsegítésének összehangolása volt a fő napirendi pont.

Joe Biden szerint NATO szövetségesként erősebbé és hatékonyabbá teszik a katonai szervezetet.

A CNN beszámolója szerint Biden hangsúlyozta: Németország morális segítséget is nyújt Ukrajnának, és a kancellár mögött egy nagyon nehéz év áll.

Olaf Scholz megerősítette, hogy továbbra is szállítanak fegyvereket Ukrajnának, és orosz részről jelenleg nem lát szándékot a béketárgyalásokra.

- Az USA 400 millió dollár értékben új segélycsomagot jelentett be Ukrajnának elnöki hatáskörben, vagyis kongresszusi felhatalmazás nélkül - erről számolt be Anthony Blinken amerikai külügyminiszter.

- Oleg Reznikov ukrán védelmi miniszter bízik benne, hogy a nyugati országok vadászgépeket is szállítanak Kijevnek év végéig. A miniszter erről a Bild német lapnak adott interjúban beszélt. Mint mondta, két-három tipusú vadászgépre számítanak, ebben az ügyben is olyan szövetségre számít, mint a harckocsik koalíciója esetén.

- Szerbia tegnap tagadta, hogy szállítana fegyvert Ukrajnának - a szerb külügyminisztérium bejelentése szerint.

- Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint kis előrehaladásnak értékelhető, hogy a G20-ak találkozóján Új Delhiben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem hagyta el a tárgyalótermet, amikor az orosz inváziót érték kritikák. Tavaly a Bali szigetén megrendezett előző G20 csúcstalálkozón még kivigharzott a teremből.

- Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó tegnap megismételte, hogy Ukrajna nem hajtott végre támadást Oroszország területén. Vlagyimir Putyin még csütörtökön fogalmazott úgy, hogy Brianszk településen terrorista támadást hajtottak végre ukrán szabotázsakció keretében.

Ukrajna szerint hamis provokációról van szó. A Kreml szerint mindent megtesznek, hogy a jövőben hasonló incidensek ne fordulhassanak elő.