Hosszú távú lítium-szállítási szerződést kötött a Volkswagen

Hírek2019. ápr 8.Növekedés.hu

A német autógyártó óriás, a Volkswagen a napokban bejelentette: a kínai Ganfeng vállalattal kötött megállapodásának köszönhetően 10 évre elegendő lítium áll rendelkezésére.

A thelocal.de hírportál szerint a két vállalat „együttműködési megállapodást írt alá az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához szükséges alapanyag, a lítium hosszú távú szállításáról” olvasható a VW közleményében. A megállapodás pénzügyi feltételeit a közlemény nem tartalmazza.

Az EU jövőre hatályba lépő szigorú szennyezőanyag-kibocsátási előírásai közepette, amelyek 2030-ra még magasabb követelményeket támasztanak,

a 12 márkát képviselő autógyártó 2028-ig mintegy 70 új elektromos modellt kíván piacra dobni. 

A „dieselgate”, a szennyezőanyag-kibocsátási csalással kapcsolatos fájdalmas botrány árnyékából kilábalva a VW arra törekszik, hogy a következő évtizedben mintegy 22 millió elektromos meghajtású autót adjon el. Ha sikerül, megszabadulhat az Európai Bizottság által kirótt gigantikus büntetésektől.

Az új, elektromos hajtású járművek fejlesztése azonban az akkumulátor-termelés korlátaiba ütközik. A lítium iránti kereslet folyamatosan nő a világban, mivel az autógyártó vállalatok is beszálltak az okos telefonok és más elektronikus készülékek előállítóinak a különleges fémért folytatott versenyébe. 

Egy okos telefon eleme három gramm lítiumot tartalmaz. Egy laptop gyártásához 30 gramm, egy elektromos autó akkumulátorához pedig 20 kilogramm lítiumra van szükség.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.