Hosszú távú lítium-szállítási szerződést kötött a Volkswagen

Hírek2019. ápr. 8.Növekedés.hu

A német autógyártó óriás, a Volkswagen a napokban bejelentette: a kínai Ganfeng vállalattal kötött megállapodásának köszönhetően 10 évre elegendő lítium áll rendelkezésére.

A thelocal.de hírportál szerint a két vállalat „együttműködési megállapodást írt alá az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához szükséges alapanyag, a lítium hosszú távú szállításáról” olvasható a VW közleményében. A megállapodás pénzügyi feltételeit a közlemény nem tartalmazza.

Az EU jövőre hatályba lépő szigorú szennyezőanyag-kibocsátási előírásai közepette, amelyek 2030-ra még magasabb követelményeket támasztanak,

a 12 márkát képviselő autógyártó 2028-ig mintegy 70 új elektromos modellt kíván piacra dobni. 

A „dieselgate”, a szennyezőanyag-kibocsátási csalással kapcsolatos fájdalmas botrány árnyékából kilábalva a VW arra törekszik, hogy a következő évtizedben mintegy 22 millió elektromos meghajtású autót adjon el. Ha sikerül, megszabadulhat az Európai Bizottság által kirótt gigantikus büntetésektől.

Az új, elektromos hajtású járművek fejlesztése azonban az akkumulátor-termelés korlátaiba ütközik. A lítium iránti kereslet folyamatosan nő a világban, mivel az autógyártó vállalatok is beszálltak az okos telefonok és más elektronikus készülékek előállítóinak a különleges fémért folytatott versenyébe. 

Egy okos telefon eleme három gramm lítiumot tartalmaz. Egy laptop gyártásához 30 gramm, egy elektromos autó akkumulátorához pedig 20 kilogramm lítiumra van szükség.