Nagyon jól megy a GRÁNIT Banknak

Hírek2019. máj. 27.Növekedés.hu

Működésének eddigi legjobb évét zárta a GRÁNIT Bank, amely egy év alatt 23 százalékkal növelte az adózás előtti eredményét. Főleg a digitális üzleti modell növelte a hatékonyságot.

A GRÁNIT bank vezetése a tervezettet meghaladó, az előző évhez képest 23 százalékkal bővülő 1,24 milliárd forintot elérő adózás előtti eredményről számolt be a részvényeseknek a május 27-én tartott közgyűlésén.

Miközben a bank immár az ötödik nyereséges évét zárta, mérlegfőösszege a tervezettet meghaladó mértékben bővült és 2018 végén elérte a 354 milliárd forintot.

Az 1 milliárd forint adózás utáni eredménynek az eredménytartalékba helyezéséről is döntöttek a részvényesek a bank ma megtartott közgyűlésén. A 354 milliárd forintot elérő mérlegfőösszeg közel ötvenszeres bővülést, éves átlagban 58 százalékos növekedést jelent a bank 2010. májusi indulása óta - áll a bank közleményében.

A közgyűlés határozata alapján az eredményből nem fizetnek osztalékot, az teljes egészében az eredménytartalékba kerül, tovább erősítve a bank tőkehelyzetét.

A bank teljes hitelállománya az év végén 160 milliárd forint volt, amely az indulás óta 95 százalékos éves átlagos növekedést jelent, és az egy évvel korábbi értéket 38 százalékkal haladja meg.

A hitelállomány továbbra is kiváló minőségű, a teljesítő hitelállomány aránya 99,7 százalék. A banki betétállomány az előző évhez képest 23 százalékkal nőtt és meghaladta a 302 milliárd forintot. A betétek éves átlagos növekedése 60 százalékos volt az alapítástól a beszámolási időszak végéig.

Összességében a bank továbbra is Magyarország leglikvidebb bankja az 50 százalék körüli hitel-betét aránnyal. „A bank eredményei igazolják a 9 évvel ezelőtti alapításkor elhatározott digitális banki stratégia helyességét, büszkék vagyunk az évi közel 60 százalékos növekedésre, a nemzetközi piaci sztenderdnél jóval korábban elért és azóta is folyamatos profittermelésre, a bank működési költséghatékonyságára, és arra, hogy ma már 50 ezer ügyfélszámlát kezelünk” – emelte ki a közgyűlésen Hegedüs Éva, elnök-vezérigazgató.

A kedvező értékajánlat és az ügyfelek elégedettsége mellett az online- és mobil-bankolás kényelmét és biztonságát szolgáló egyedi innovációk, mint az egy érintéssel való bankkártya limitbeállítás és kártyablokkolás, a pénzügyi költéselemzési funkciók, a videóbanki szolgáltatás is közrejátszanak az ügyfélszám dinamikus bővülésében.

Jelenleg 50 ezer lakossági és vállalati számlát kezel a bank.

Az ügyfélszám erős ütemű növekedése mellett folyamatosan nőtt a teljes egészében digitális csatornán nyitott lakossági számlák aránya, az utóbbi hónapokban az új lakossági számlák több mint fele már videós azonosítással a GRÁNIT VideóBankon keresztül – fiókba utazás és sorban állás nélkül, elektronikus aláírással nyílt meg.

A hazai magántulajdonban lévő GRÁNIT Bank eddigi fejlődése és eredménye révén 2018-ban harmadszor kapta meg a Magyar Brands minősítést innovatív márka kategóriában, miközben a szakma elismerését jelzi, hogy 2018-ban a Mastercard - év bankja versenyben, négy kategóriában is díjazott lett, ezek közül az év lakossági mobil- és online-banki eszköze kategóriában első helyezést ért el a pénzügyi költés funkció és a megújított eBank alkalmazás miatt.

HÁTTÉR A GRÁNIT Bank 2010-es alapításától kezdve digitális üzleti modellt valósít meg, amelynek keretében ügyfelei részére fiókhálózat nélkül, elektronikus csatornákon nyúltja a pénzforgalmi szolgáltatásokat, miközben jelenleg már több, mint 160 Mrd Ft-os vállalati hitel portólióval rendelkezik.

Minden évben újabb és újabb innovatív szolgáltatásokkal igyekszik a lakossági ügyfelek számára egyértelművé tenni, hogy a bankolás egyszerre lehet kényelmes, gyors és költséghatékony. A GRÁNIT VideóBank 2012-es bevezetésekor az ország első, PC-n és mobileszközön, a világon bárhonnan elérhető videós ügyfélszolgálata volt, amelyen keresztül jogszabályi változások után, 2017. július óta, videós azonosítással is lehet teljes körűen azonnal élő bankszámlát nyitni, és elektronikusan szerződni. 2018-ban megújult a bank mobilbanki applikációja, amelyben elsőként Magyarországon mobilbanki alkalmazásban elérhető a „Pénzügyeim” diagramos költés- és bevételelemző funkció is - áll a közleményben.