Boris Johnson lesz az új brit kormányfő?

Hírek2019. máj. 27.MTI, Növekedés.hu

Boris Johnson volt külügyminisztert, London volt főpolgármesterét tartják a legesélyesebb kormányfő-jelöltnek a brit fogadóirodáknál. Eddig már nyolcan jelentkeztek be a mélyrepülésben lévő Konzervatív Pártban a miniszterelnöki posztra.

Vasárnap estig összesen nyolcan jelentkeztek be a kormányfői pozícióra: Boris Johnson mellett Jeremy Hunt külügyminiszter, Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Esther McVey volt munka- és nyugdíjügyi miniszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, és Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője.

A londoni fogadóirodáknál jelenleg Boris Johnsont tartják a legesélyesebbnek, London volt polgármestere a kilépéspártiak vezetője már korábban jelezte, hogy versenybe száll a kormányfői posztért, bár hivatalosan azért lépett ki tavaly a kabinetből, mert tiltakozott Theresa May kormányfő Brexit megállapodási tervezete ellen.

A BBC szerint az EP-választásokon leszerepelt Konzervatív Pártban sok támogatót tud maga mögött felsorakoztatni, de a Parlamentben már közel sem annyira népszerű.

Azért tartják esélyesnek, mert ha arra kerül a sor, hogy a párttagok döntenek a jelöltekről, akkor ő valószínűleg ő lenne a befutó.

May lemondása után bejelentette, ha ő lesz a miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határidején, október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerint azonban bárki is lesz Theresa May utódja, aligha tudná kivezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül a parlament akarata ellenében.

Philip Hammond a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában feltűnően erőteljes megfogalmazásokkal intette May majdani utódját a rendezetlen Brexit elkerülésére.

Kijelentette: a londoni alsóház többször is nagyon egyértelmű szavazással adta értésre, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Hangsúlyozta, hogy ha az új miniszterelnök a megállapodás nélküli Brexit politikáját választja, nagyon nehéz lenne megőriznie az alsóház bizalmát.
Hammond ezzel alig burkoltan arra utalt, hogy ebben az esetben az új kormányfő bizalmatlansági indítvánnyal is számolhat. 

Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, aki szintén bejelentette, hogy indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és így a miniszterelnöki posztért, ugyanebben a vasárnapi BBC-interjúműsorban közölte: megválasztása esetén

a jelenleginél "tisztességesebb" Brexit-megállapodásért fog küzdeni, de ha ez elérhetetlennek bizonyul, akkor az Egyesült Királyság a kilépés október 31-i határnapján megállapodás nélkül fog távozni az Európai Unióból.

Egy másik induló, Andrea Leadsom - az alsóház volt vezetője, aki szerdai lemondásáig e minőségében a Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag volt -, a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva azt mondta:

ha a következő brit kormány sikeres tárgyalásokat akar folytatni az EU-val, akkor arra is készen kell állnia, hogy feláll a tárgyalóasztaltól.

Esther McVey volt munkaügyi miniszter, aki szintén indul a június 10-én kezdődő utódválasztási versengésben, a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: az Egyesült Királyság október 31-én kilép az EU-ból, és "ha ez megállapodás nélküli kilépést jelent, akkor megállapodás nélküli kilépés lesz".
McVey hozzátette: ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, kormánya nem kérne további Brexit-halasztást. "Ha Európa fordul hozzánk azzal, hogy jobb megállapodást akar kötni velünk, ajtónk nyitva állna előtte" - fogalmazott.

Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője az egyetlen olyan utódjelölt eddig, aki határozottan elvetette a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét. Stewart a BBC-nek nyilatkozva - szavait alig burkoltan Johnsonnak címezve - kijelentette:

ha nem ő lesz a következő brit miniszterelnök, nem lesz hajlandó tisztséget vállalni olyan kormányban, amelynek vezetője "kifejezetten a megállapodás nélküli Brexitet erőlteti".

A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben elért megállapodást az alsóház eddig háromszor nagy többséggel elutasította.
Lemondását bejelentő nyilatkozatában Theresa May döntése egyik fő indokaként azt mondta: a háromszori parlamenti kudarc után egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a rendezett kilépést célzó erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja. May június 7-én távozik posztjáról.