Ne az adófizetők pénzéből mentsék meg a légitársaságokat! - Nyílt levelet írtak zöld szervezetek a kormányoknak

Hírek2020. ápr. 7.Növekedés.hu

Több mint 250 szakszervezet és zöld szervezet kormányzatoknak írt nyílt levélben utasítja el a légiközlekedési ágazat megmentését célzó terveket.

A Stay Grounded (Maradj a földön) nevű informális csoport szóvivője, Magdalena Heuwieser szerint a légi közlekedési ágazat évtizedek óta nem vesz részt kellő módon a klímaváltozás elleni globális küzdelemben, illetve az üzemanyagokra és a repülőjegyekre kivetett adójavaslatok megvitatását is elutasítja – számol be a BBC.

A Stay Grounded problematikusnak tartja, hogy a már régóta fennálló egyezményeik alapján a nemzetközi légi közlekedési ágazat saját magát tudja szabályozni. Ennek most meg kell változnia, és annak is, hogy az ágazat cégei krízishelyzetben a kormányzatoktól kérnek segítséget – vallja Stay Grounded.

„Most a légitársaságok, a repülőterek és a repülőgépgyártók az adófizetőket terhelő, óriási összegű, feltétel nélküli támogatást várnak a kormányoktól. Nem engedhetjük meg, hogy a légiközlekedési ágazat a jó időkben bezsebelje a profitot magának, míg rossz időkben az államtól várja a veszteségek fedezését”

– mondta a szóvivő.

A légitársaságokat tömörítő nemzetközi szervezet (IATA) most világszerte erőteljesen azért lobbizik az egyes kormányoknál, hogy azok olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek csökkentik a koronavírus-járvány okozta negatív hatásokat a szektoron belül.

Azonnali adó- és díjcsökkentést sürgetnek, illetve bármiféle adóemelés 6-12 hónapos elhalasztását kérik, valamint egy olyan alap létrehozását is szükségesnek tartják, amely a légiútvonalak megmentését, és a járatok újraindítását célozza.

Enélkül számos légitársaság csődbe menne, ami munkahelyek, illetve járatok megszűnéséhez vezetne – érvel a nemzetközi iparági szervezet.

Sok kormányzat egyetért a IATA helyzetértékelésével, de például a brit pénzügyminiszter azt javasolta a légitársaságoknak, hogy inkább a saját részvényeseiktől kérjenek segítséget.