Nem fizet bérleti díjat a brit Burger King

Hírek2020. ápr. 22.Növekedés.hu

A Burger King UK vezérigazgatója bejelentette: a gyorsétteremlánc áprilisban nem fizette ki az általa használt ingatlanok bérleti díjait. Alasdair Murdoch a BBC egyik műsorában kijelentette: nem tudja megmondani, hogy vállalata a továbbiakban mikor fizet.

A Burger King gyorsétteremlánc a pénzügyminisztertől azt kérte: a koronavírus válság idejére a bérleti díjak alól biztosítson kilenc hónapos fizetési felmentést.

Egy ilyen intézkedés hiányában két millió vendéglátóipari munkahely kerül veszélybe, figyelmeztetett Jonathan Downey, az angol főváros Milk & Honey, illetve London Union bár-láncainak tulajdonosa.

Mint ahogyan a Burger King, Jonathan Downey is arra kérte a többi láncot, így a Wahaca-t és a Nando-t, hogy támogassák ezt a kezdeményezést.

A gondolat nagyon egyszerű és az adófizetőknek egy fillérjébe se kerül

mondta Jonathan Downey.

Az ágazat egyetlen szereplője sem számíthat arra, hogy 2021 közepénél korábban bármi is a helyére kerül. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy néhány rendkívüli intézkedés révén a szakma fele és nem kevesebb, mint két millió munkahely megmaradhat.

A Burger King az Egyesült Királyságban több, mint 500 éttermet üzemeltet. Alasdair Murdoch már a múlt hónapban figyelmeztetett: a lánc vissza fogja tartani a bérleti díjakat.

Kijelentette:

Nagyon nehéz lenne azt mondanunk, hogy kifizetjük a következő havi vagy akár negyedévi bérleti díjakat, mivel nincsen forgalmunk. Azt hiszem, az ágazat sok szereplője ugyanebben a cipőben jár.

Jonathan Downey kezdeményezése szerint, amelyet a #NationalTimeOut (Nemzeti fizetési haladék) címmel indított el, az ingatlanhasználati bérleti díjak kifizetését 2021 első negyedévéig elhalasztanák.

A bérleti szerződéseket kilenc hónappal meg kellene hosszabbítani. A bérleti díjak ez alatt nem vesznének el, csupán az időszak végére halasztanák azokat.

A terv szerint segítséget kapnának az ingatlan-tulajdonosok is: „kamatfizetési kötelezettségeiket a bérleti díjakhoz hasonlóan kilenc hónappal később kellene megfizetniük”.

„Mára kiderült, hogy a vendéglátó-ágazat, amelyet a vírus legelőször és a legsúlyosabban érintett, az utolsók között nyithat újra.”

A pénzügyminiszternek írott levelet 14 további étterem főnöke is aláírta. Támogatta számos ágazati érdekképviseleti szövetség is.

„Bár a megszületett kormányzati intézkedések ajánlanak bizonyos segítséget az ágazat számára, alapvető fontosságú, hogy a védelmet és a támogatást az ingatlan-tulajdonosokra és a kereskedelmi ingatlanok bérlőire is kiterjesszék annak érdekében, hogy a nem túl távoli jövőben visszatérhessünk a normális állapotokhoz” mondta Mark Selby, a Wahaca vezérigazgatója.

Néhány nagy ingatlantulajdonos, így a Canary Wharf Group is megerősítette, hogy támogatja a tervet.

A kormány egyik szóvivője közölte:

Ezekben a kihívásokkal teli hetekben minden korábbinál gyorsabban hoztunk intézkedéseket a vállalkozások, a munkahelyek és a gazdaság megsegítésére. Ezek között szerepelnek a vendéglátó ágazat célzott támogatásai is, így többek között az akár 25 000 jogosult vállalat számára elérhető, vissza nem térítendő juttatásokMinden nehézséggel küzdő vállalkozást arra biztatunk, mondta a szóvivő, hogy tanulmányozza az elérhető támogatások listáját a kormány honlapján: gov.uk/business-support.