Milyen tapasztalatokat látni a kínai nyitás után?

Elemzések2020. ápr 22.Harsányi Péter

Nagy visszapattanás tapasztalható a kínai feldolgozóiparban és az új megrendelésállományban a korlátozó intézkedések feloldását követően. A szolgáltató szektor ugyanakkor csak 80 százalék közeli teljesítmény mellett működik a távolságtartó biztonsági szabályok és a lakosság félelemérzete miatt. Az autóértékestések és az exportszámok esetében lassabb kilábalási folyamat várható.

Az előretekintő szolgáltatói beszerzési menedzserindex a februári sokk után márciusban újra dinamikusan emelkedni kezdett. A visszapattanás ugyan rendkívül látványos, de a szolgáltatói szektor teljesítménye rövidtávon még így is csupán 80 százalékos lehet Kínában.

A társadalmi távolságtartó védőintézkedések, a lakosság félelemérzete és átmenetileg legyengült jövedelmi helyzete egyaránt hozzájárulnak a visszafogottabb számokhoz.

Kínai Caixin szolgáltatói beszerzési menedzserindex historikus alakulása

Forrás: Tradingeconomics

A feldolgozóipar is éledezik

A munkavédelmi intézkedések bevezetésével párhuzamosan a kínai feldolgozóipar fokozatosan újraindult. A visszapattanást jól mutatja a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex megugrása is. A szektor teljesítménye ugyan elmarad a korábbi értékektől, de a kilábalás még így is látványos.

Kínai Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex historikus alakulása

Forrás: Tradingeconomics

Mérséklődő visszaesés az iparban

A kínai ipari termelés is elkezdett stabilizálódni. Miután az ipari termelési adatok visszatekintők, ezért esetükben több időre van szükség a tényleges tendencia megragadásához. A normalizálódás azonban már látható.

Ipari termelés alakulása, Kína

Forrás: Tradingeconomics

Visszatérő megrendelések

Az új megrendelések számának alakulása is kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Márciusban visszaemelkedett a korábban tapasztalt szintekre az új megrendelés állomány.

Forrás: Tradingeconomics

Továbbra is bajban az autóipar

A gépjárműértékesítések esetében is látni már egy emelkedő tendenciát. Az autóiparban ugyanakkor lassabb kilábalás várható a többi szektorhoz képest. Az értékesítési számok is elakadtak valahol félúton. A lakosság válságok idején ugyanis jellemzően a gépjárművásárlásokat halasztja el először.

Forrás: Tradingeconomics

Nyomás alatt az exportszektor

Az gyártási kapacitások kiesésével meredeken csökkent az elmúlt időszakban az exportpiaci aktivitás is. Jelenleg már látható éledezés az exportszámokban, bár a koronavírus-járvány globális terjedése miatt még egy ideig lomhább lehet az exportszektor teljesítménye.

Forrás: Tradingeconomics

Milyen ítéletet mondanak a részvénypiacok?

A részvénypiacok is elkezdték már árazni a kínai gazdaság újraindulását, azonban a részvényindexek a járvány hatására keletkező gazdasági károk és a bizonytalanság miatt egyelőre még csak visszafogottabban emelkednek.

Shanghai Composite részvényindex

Forrás: investing.com

Hong Kong Hang Seng részvényindex

Forrás: investing.com

Milyen lesz a járvány lecsengése?

A JP Morgan befektetési bank szerint még optimista esetben is 12-18 hónapra lehet szükség, mire kifejlesztik a koronavírus elleni vakcinát, valamint elkezdik a tömeggyártását.

Emiatt fennáll a veszélye, hogy a járvány lefutása több fellángoló hullámmal érhet véget, melyek ereje egyre gyengébb lesz. A társadalom ugyanis fokozatosan immunitást szerez, illetve felkészültebbé válik az egészségügy, több lélegeztető gép állhat a rendelkezésre és idővel megjelenhetnek hatékonyabb gyógyszer „koktélok” is.

A társadalmi távolságtartó intézkedések is a vírus terjedésének lassulását segítik elő. Azzal viszont, hogy egyre több országban feloldják a korlátozó intézkedéseket - kedvezőtlen esetben - kisebb erővel ugyan, de újra fellángolhat a koronavírus.

A koronavírus-járvány lecsengésének lehetséges folyamata (JP Morgan előrejelzése)

Forrás: JP Morgan, zerohedge

Közel a tetőzés

Globális szinten már közeledünk az egy nap alatt megfertőződött személyek számának tetőzéséhez. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy milyen ütemben növekszik a fertőzöttek száma az egyes országokban.

Egyre jobban lassul a járvány terjedése globális szinten

Forrás: Financial Times