Megnőttek a férfiak mellei a gyógyszertől – milliárdos kártérítés a Johnson&Johnsontól

Hírek2019. okt. 10.Növekedés.hu

A Johnson & Johnson (J&J) gyógyszeripari óriást 8 milliárd dollár (mintegy 2 430 milliárd forint) kártérítés fizetésére kötelezte a philadelphiai bíróság, olvasható a reuters.com hírportálon. Az összeg azt a fiatal férfit Nicholas Murray-t illeti meg, akit a cég nem figyelmeztetett, hogy a Risperdal nevű nyugtatószer szedése a mellek megnövekedésével járhat.

A per korábbi szakaszában az esküdtszék 2015-ben 1,75 millió dollár (mintegy 531 millió forint) kártérítést ítélt meg Nicholas Murray számára. Megállapította, hogy a J&J hanyag módon járt el, amikor nem hívta fel a figyelmet a mell-megnagyobbodás kockázatára. A felsőbb szintű bíróság 2018 februárjában hatályban tartotta az ítéletet, az összeget azonban 680 000 dollárra (mintegy 207 millió forintra) csökkentette.

Nicholas Murray, a Risperdal ügy csoportos pereinek más férfi panaszosaihoz hasonlóan azt állítja:

a pszichológusa 2003-ban, amikor még kiskorú volt, megállapította, hogy idegrendszer fejlődési betegségben szenved. Orvosai pedig, az alkalmazási előírásoktól eltérően, Risperdalt írtak fel számára, amelytől mellei nőttek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-és Hatóanyag Igazgatósága 1993 végén engedélyezte a Rispendal-t a skizofrénia és a bipoláris zavarokkal küzdő felnőtt betegek kezelésére.

Az orvosok belátásuk szerint jogosultak gyógyszerek felírására, a vállalatok azonban csak a hatóságilag engedélyezett felhasználási célokat reklámozhatják. A J&J hirdetései viszont gyermekek számára is ajánlották a szer használatát.

Philadelphia állam bíróságai előtt több ezer ügy zajlik a Risperdal szedése miatt bekövetkezett egészségkárosodások ügyében. Az Általános Ügyek Philadelphiai Bíróságának döntése volt az első, amely képes volt a kártérítési felelősség megállapítására.

Ez a bíróság, mint ahogyan más eljárások bírósági testületei, újra kártérítésre kötelezett egy nagyvállalatot, amely fontosabbnak tartotta a profitot, mint a betegek érdekeit és biztonságát – fogalmaztak egy közleményben a nyertes, Nicholas Murray ügyvédjei, Tom Kline és Jason Itkin.

A J&J azt állítja, hogy az ítélet rendkívül aránytalan a kezdetben felmerült kártérítési összeghez képest. A vállalat bízik abban, hogy ez még módosítható lesz. Hozzátették azt is, hogy a bíróság ez esetben nem hallgatta meg a Risperdal kedvező hatásával kapcsolatos szakértői véleményeket.

Az University of Richmond School of Law professzora, Carl Tobias arra számít, hogy fellebbezés esetén a kártérítés összegét csökkenteni fogják, mert a döntés célja alapvetően az volt, hogy üzenjen a nagyvállalatoknak. Véleménye szerint az esküdtszék, ha eléggé felzaklatott állapotban van, könnyen dönt egy nagy számról és hagyja, hogy a többit a jogászok és a bírák intézzék el.

Carl Tobias azt is hozzátette, hogy a döntés jelzés értékű:

a J&J-nek a többi Risperdal-ügy esetében is jelentős büntetéssel kell számolnia. E per kimenetele más esküdtszékeket is hasonló lépésekre ösztönözhet.