Nem találták meg az elhunyt olasz maffiavezér titkos kincsesládáját

Hírek2023. szept. 26.MTI, Sárközy Júlia, Róma

A hatóságok a nemrég elhunyt Matteo Messina Denaro Cosa Nostra-főnök rejtekhelyein négymilliárd eurót foglaltak le, de a maffia "kincsesládáját" nem sikerült megtalálni.

Kiemelt rendőrségi kísérettel szállították vissza Szicíliába a Cosa Nostra bűnszervezet betegségben elhunyt egykori vezetőjét, Matteo Messina Denarót, akit szerda hajnalban, temetési szertartás nélkül helyeznek el a családi kriptában szülővárosa, Castelvetrano temetőjében.

A hatvannégy éves korában, rákbetegségben hétfőn elhunyt Matteo Messina Denarón először orvosszakértői vizsgálatot végeztek. Azt követően koporsóját a közép-olaszországi L'Aquila városából - ahol fogva tartották -, elszállították a déli szigetre a rendőrség különleges egységeinek kíséretében.

A hatóságok nem engedélyeztek semmiféle temetési megemlékezést vagy szertartást.

A Corriere della Sera napilap helyszíni tudósítása szerint a majdnem harmincezer lakosú Castelvetranót már kedden megszállták a rendőrök. Senkit nem engedtek a Messina Denaro család kriptája közelébe.

Castelvetrano utcáin kevesen mernek nyilatkozni, a közösségi oldalakon azonban sokan részvétüket nyilvánították a családnak.

Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnökét januárban fogták el, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől. Álnéven kezeltette betegségét egy palermói klinikán, amikor rajtaütött a rendőrség. Távollétében korábban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték több gyilkosság és pokolgépes merénylet miatt. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone ügyész és Paolo Borsellino maffiaellenes bíró meggyilkolásához is.Első gyilkosságát Denaro alig 18 évesen követte el, egyszer pedig azt mondta, annyi embert ölt meg, hogy egy temetőt is megtölthetne áldozataival.

Ami az utódlást illeti, az olasz sajtó szerint a jelenleg maffiatevékenységért börtönben lévő Francesco Guttadauro veheti át a Cosa Nostra vezetését, aki az elhunyt Keresztapa testvére, Rosalia és Francesco Guttadauro, szintén börtönbüntetését töltő maffiózó fia, Lorenza Guttadauro testvére.

A hatóságok Matteo Messina Denaro rejtekhelyein négymilliárd eurót foglaltak le, de a maffia "kincsesládáját" nem sikerült megtalálni.