Sötét játszmák és maffia a görög luxusszigeten

Hírek2023. máj. 30.Növekedés.hu

A görög szigetvilág egyik ékköve Mikonosz mára leginkább a nyüzsgő éjszakai életről és a szórakozni vágyó elitnek fenntartott bárokról, klubokról vált ismertté. A kék fehér házikók és szélmalmok közt sorra nőnek ki a földből luxus szállodák, újonnan épült prémium ingatlanok, a csillogás mögött azonban sötét üzelmek állnak. Az ingatlanfejlesztők gyakran áthágják a törvényeket, hogy felépüljenek az új beruházásaik ezzel többek közt ókori műemlékeket veszélyeztetve - írja a VG Világgazdaság.

Aki fellép a maffiamódszerekkel dolgozó beruházókkal szemben úgy tűnik nagyon rosszul járhat.

Nemrég eszméletlenre verték az építési szabályok megsértését dokumentáló régészt, Manólisz Pszarrószt, rávilágítva az influenszerparadicsom sötét oldalára - olvasható a Világgazdaság cikkében.

Mint írják, az eset egész Görögországban, de főként Míkonosz szigetén váltott ki heves reakciókat, hiszen a nyaralóhelyen már régóta suttogtak a maffiaszerűen működő ingatlanfejlesztőkről és az építési szabályok felett álló tőkéről. A régészelleni támadás után a kormány is feleszmélt, és igyekszik visszaszerezni a hatalmat a szigeten.

A régészt athéni otthona közelében támadták meg. Az ügy előzmánye, hogy Mikonosz környéke értékes, ókori leletanyagokban gazdag.

A szomszédos Délosz szigetén található Apolló-szentély az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott –, nem csoda, hogy az építési boom több ókori emléket is feltárt, csak az elmúlt nyolc évben tizenkettőt - derül ki a VG újságcikkéből.

A műemlékek megvédése érdekében az építési területeket a szabályok alapján a görög kulturális minisztérium régészeinek kell megvizsgálnia, sok beruházó azonban teljesen figyelmen kívül hagyja a régészek munkáját és a szükséges engedélyek bevárása nélkül kezdenek bele az ingatlanfejlesztésbe. 

A megtámadott régész úgy tűnik komolyan vette a munkáját és sorra dokumentálta a szabálytalanságokat ezért eshetett a bűnözők áldozatául. 

A mikonoszi helyzetben azonban változást hozhat a brutális támadás, ugyanis a közvélemény felháborodása cselekvésre sarkallta a görög kormányt. Így 100 rendőrt és pénzügyi nyomozót, valamint környezetvédelmi és építési felügyelőket küldtek a szigetre, valamint felfüggesztették az új építési engedélyek kiadását. 

Kérdés, hogy elegendő lesz-e az újonnan megválasztott görög kormány lépése és megállítható-e a gyanús hátterű, nehezen beazonosítható tulajdonosi körrel bíró ingatlanfejlesztő társaságok ténykedése a szigeten.