Németország, ha lassan is, de fegyverkezik

Hírek2019. nov. 7.MTI

Németország csak 2031-re emelheti védelmi kiadásait a NATO-tagoktól elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre - jelezte a szövetségi védelmi miniszter.

Annegret Kramp-Karrenbauer a német hadsereg (Bundeswehr) egyetemén, Münchenben tartott előadásában kiemelte, hogy hazájának nem azért kell növelnie védelmi költségvetését, hogy megfeleljen külső elvárásoknak, hanem azért, mert ezt diktálják biztonsági érdekei.

Azonban figyelembe kell venni a Bundeswehr forrásfelhasználó képességét, mindig annyi pénzt érdemes a hadseregre fordítani, amennyit hasznosan el lehet költeni. Ennek alapján a német védelmi költségvetés 2024-re a GDP 1,5 százalékának megfelelő összeget érhet el, és 2031-re emelkedhet a GDP 2 százalékának megfelelő szintre - mondta a miniszter.

A NATO-tagállamok vezetői 2014-ben tartott walesi csúcstalálkozójukon vállalták, hogy a következő 10 évben a GDP 2 százalékának megfelelő szint irányában, annak közelébe növelik védelmi kiadásaikat. A washingtoni vezetés ezt a vállalást rendszeresen úgy értelmezi, hogy a 2 százalékos szintet kell elérni, és élesen bírálja Berlint a védelmi kiadások túl alacsonynak tartott szintje miatt.

A költségvetésben az idén 43,2 milliárd euró jut védelemre, ez a GDP 1,36 százalékának felel meg.

A német szövetségi kormány a védelmi miniszter csütörtöki müncheni beszédével közölt első alkalommal nyilvánosan céldátumot a védelmi kiadások GDP-arányosan 2 százalékos szintjének elérésére.

Annegret Kramp-Karrenbauer elmondta, hogy a tervezett menetrendről már tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, és pénteken tájékoztatja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert is, aki a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre látogat Németországba.

Arról is szólt, hogy a NATO ugyan továbbra is a legfontosabb tényező Európa biztonságának megőrzésében, de Európának az észak-atlanti szövetségen túlmutató, önálló védelmi képességekre is szert kell tennie. Németországnak is jóval aktívabbnak és kezdeményezőbbnek kell lennie a védelempolitikában, és nemcsak több javaslatot, tervet kell letennie az asztalra, hanem a Bundestagnak is több külföldi küldetést kell vállalnia, felvállalva a nagyobb szereppel járó pénzügyi, politikai és erkölcsi terheket is.

Németország a nagysága - földrajzi kiterjedése -, gazdasági és technológiai ereje, geostratégiai fekvése és globális érdekei révén "nem teheti meg, hogy a partvonalon álldogálva kívülről szemléli az eseményeket" - fogalmazott a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mindig partnerekkel, elsősorban Franciaországgal együttműködve kell az eddiginél nagyobb felelősséget vállalni a nemzetközi folyamatok alakításában.

Kifejtette, hogy a nemzeti és európai érdekek által formálandó új védelempolitikához egy új intézményre is szükség van. Ez az úgynevezett nemzeti biztonsági tanács, amely összehangolja a katonai, diplomáciai, belbiztonsági, kereskedelmi és fejlesztéspolitikai törekvéseket.