Nemzeti színű karácsonyi méregdrága angyalka

Hírek2018. nov 18.Növekedés.hu

Megnyitotta kapuit a Vörösmarty téren hazánk legnagyobb karácsonyi vására. A portékák árai az egekben, ketten a hangulatos étkezést nem igazán ússzák meg tízezer forint alatt. Lapunk megvizsgálta, hogy miért kell egy csülökdarabért, illetve egy töltött lángosért több ezret fizetni.

Turisták a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron az V. kerületi Vörösmarty téren. MTI/Szigetváry Zsolt
November elején immár húszadik alkalommal nyílt meg hazánk legnagyobb karácsonyi vására a budapesti Vörösmarty téren – egyelőre még tavaszi fuvallatban, verőfényes napsütésben.  Akárhogy is nézzük, ez a hely megosztó. Vagy mindent félretéve ünnepi hangulattal vagy pedig mizantróp dühvel tölti el a karácsonyi vásárok jelensége az embert – ez az egyéni preferenciákon múlik. Abban viszont mindenki egyetért, az árak az egekben vannak. Hogy mi áll ennek hátterében, annak néztünk utána.
Például egy illatgyertya 1500, egy hímzett terítő 10 ezer forinttól indul. De kapható nemzeti színű nemezelt szárnyú angyalka is 4000 forintért. A kézműveseknek fenntartott 4 négyzetméteres pavilon bérleti díja bruttó 990.000 forint. Ezt kell kitermelni december 29-ig.
A pavilonbérlet itt a legdrágább az országban, nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, bekerülni újoncként szinte lehetetlen, a piac ráadásul le van osztva – mondta a Növekedés.hu-nak egy év közben is piacozó kürtöskalács sütő. Mint Szekeres Andrea fogalmazott, akik élelmiszert árulnak, azoknak jóval többet kell fizetni, egyrészt a standjuk sokkal nagyobb, másrészt az amúgy is szigorú előírásokon felül még komolyabb szabályok vonatkoznak rájuk. „Véleményem szerint a kicsinyesség magas foka, hogy az igen szigorú előírásokban az is szerepel, hogy a kiállítónak a lakatpántot a stand ajtajára magának kell hozni – ez már a milliós rezsibe nem fért bele” – panaszkodott a számos ünnepi forgatagot megjárt árus.
A kürtöskalács példájánál maradva, a legegyszerűbb változat az V. kerületi kiemelt helyen 1700 forint körül kapható, amely egy hétköznapi piacon megáll 600 forintnál. Ennek alapanyagai sokszázezres tételt jelentenek, hiszen elfogyhat a hónapok alatt közel egy tonna liszt és faszén is.
Akár étel, akár kézműves ajándék, mindegyik termék eladási árába be kell építeni a benzinköltséget, főleg ha vidéki a kiállító, amennyiben szükséges, akkor a kisegítő munkaerő árát. „A bérköltséget nem úszom meg havi nettó 250 ezer forint alatt, a hidegben egész nap egy vadidegen nem ácsorog ingyen velem. Sőt, a fizetések idén legalább 15 százalékkal magasabbak, mint tavaly” – tudtuk meg Andreától.
Ám például Londonban egy eladó – a meghirdetett álláshirdetések szerint – egy hónap alatt egymillió forintot is megkereshet, míg Bécsben 700-900 ezer forint körül lehet kézhez kapni a fizetést. Így nem csoda, ha nehéz itthon munkaerőt találni. Persze a termékek ennek megfelelően ott drágábbak is.

Érdekesség, hogy az árusok már a szerződésükbe is beleírják, mit és mennyiért adnak majd, köztük nincs igazán nagy különbség. Amivel el tudják az ételeiket adni, az a marketing, a tálalás, a minőség, és a manapság divatos „street food” irányzat mibenléte. Idén például tematikus időszakok lesznek, hátha ez is pörget valamit majd. Egymás alá nem igazán licitálnak, hiszen főként a külföldiek részéről nagy a kereslet a magyaros ételek iránt és a piac többnyire megy is. Ám még mindig a kolbász-csülök-káposzta a favorit, ezzel az unalmas hármas kombóval tengert lehet rekeszteni a belváros főterén. A nagyobb, melegkonyhás vásári étkeztetés igen munkaerő-igényes dolog, főidőben, azaz este hattól van, hogy 5-15 dolgozó is kiszolgál, süt és főz. A bonyolultabb ételek jelentős részét pedig nem a látványpultban, hanem gyakorta egy központi konyhán készítik elő, és onnan viszik a vevők elé.

A tapasztalat az, hogy míg egy fesztiválon olcsóbban lehet árulni, addig a Vörösmarty téren ugyanazzal az árfekvéssel biztosan ráfizetéses lenne a történet – vezet be a „titkokba” Andrea.  Számolni kell, főleg ha vidékről érkezik az eladó, benzinköltséggel, de akár albérleti díjjal is, sőt van ahol az áramért külön fizetni kell. Ezek újabb százezres ráfordítások.

A kilátogató ünneplő mégis azt érzi, nem minden termék ára van értékarányosan megállapítva, nagyon sokan „lehúzást” emlegetnek. Az itthoniakon kívül egyre több külföldi turista panaszkodik különböző internetes fórumokon, főként az élelmiszert árusítókra, azon belül is az adagokra és a minőségre, ám a pénztárcájukhoz mérten az árra viszont kevésbé.

A Vörösmarty téren élelmiszert árusítóknál a bérleti díjért egy gesztenyesütő körülbelül 1,5 millió forintot, egy lángosos vagy kürtős kalács sütő nagyjából 6 milliót, a tér közepén a pódiumon ételeket áruló melegkonyhások akár 25 milliót is fizetnek.
A verseny hatalmas, akárcsak az üzlet, főként a belvárosban. Az elmúlt években komoly versenytársként megjelent a Bazilika előtt tartott vásár, de több más kerület is tart hasonló karácsonyi eseményt.
A Vörösmarty téri vásár a Főváros turisztikai és fesztiválszervező cégéhez tartozik, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft-hez. Így ennek bevételei közvetlenül a város kasszájába mennek. 
A többi vásárt pedig általában különböző profitérdekelt rendezvényszervező cégek rendezik, amelyek erre az időre kibérlik a közteret az önkormányzattól, vagy akihez a tér tartozik. Vidéken szinte nincs olyan nagyváros, ahol advent idején ne lenne vásár, igaz itt a portékák minősége felhígult.
Az interneten is fellelhető adatok szerint a belvároson kívül mérsékeltebbek a bérleti díjak, a 12. kerületben 239 ezer forint, Óbudán pedig 200 és 400 ezer forint között van egy bódé, igaz, ez csak 23 napra, nem 50-re, mint a belvárosban. A napi bérleti díj viszont még így majdnem fele annyi, mint a Vörösmarty téren.  
A Vörösmarty téri árak az alábbiak szerint alakulnak (A termékek árából más budapesti kerületben 15-20, míg vidéken 25-50 százalék is levonható) saját tapasztalatok, illetve a fórumozók, valamint más hírportálok beszámolói alapján. Adagokban, vagy 10 dekánként értendők.

Sült kolbász 1800 forinttól
Kürtős kalács 1700-2000 forint között
Csülök 2500 forinttól
Grog 1500 forinttól
Tea 700 forint
Pálinka (4 cl) 1000-3000 forint között
Sajtos-tejfölös lángos 1500 forinttól
Hússal töltött lángos 2400 forinttól
Tócsni mustárral, lilahagymával 2500 forint

Sült gesztenye (10 darab) 1000 forint. Ám itt érdemes kicsit elidőzni: A termék ára euróban is ki van írva, miszerint 1280 forint, 321-es árfolyammal számolva. Rossz üzlet a külföldieknek. Csak tájékoztatásul: az étkezési gesztenye kilónkénti ára 1200 forinttól indul hazánkban.
Ami pedig a kézművesek portékáit illeti, elméletileg kis szériás áruról beszélünk. Mégis kiábrándító érzés, amikor egy-egy kínai internetes oldalon, vagy piacon is fellelhető áru köszön vissza – százszoros áron. A szervezők hiába próbálják kiszűrni, mindig akad „okosság”. Viszont ha minőségi portékát kínál a kézműves, akkor a beszámolók alapján megkereshetik az V. kerületben az éves bevételük felét is.

Amennyiben egy külföldi szemüvegén keresztül figyelünk, akkor még egy kicsivel mindig a bécsi vásár árai alatt vagyunk. Ezek után már csak a klasszikus vicc juthat az ember eszébe, hogy „mi került ezen a fotelon 7200 forintba?”


BGA

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.