Neumann Labs: Az új fertőzések 90 százaléka brit variáns

Hírek2021. feb. 27.MTI, Növekedés.hu

A koronavírus dél-afrikai mutációját is kimutatták Magyarországon, a variánst a Neumann Diagnosztikai Laboratórium mutatta ki. A fertőzött egy korábban Zambiában járt kollégájával érintkezett - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A laboratóriumban a kimutatott új fertőzések 90 százaléka brit mutáns.

Megjegyezte: a brazil és a dél-afrikai vírusmutánsok nehezebben kezelhetők, ellenállóbbak, az antitestek nehezebben tudnak megküzdeni velük, ezért előfordulhat, hogy valaki újrafertőződik.

Ismertetése szerint február 25-én a brit mutációt az NNK laboratóriumában 418, a cseh mutációt 9 embernél mutatták ki, 38 főnél különböző variánsokat találtak, amelyek azonban járványügyi szempontból nem viselkednek eltérően az ismert vírustól.

A magyar tulajdonú Neumann Diagnosztikai Laboratórium friss közleménye szerint az utóbbi napokban a náluk azonosított új fertőzések 90 százaléka brit mutáns. Az elmúlt hetekben az elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-fertőzések felét adta a brit variáns, ez emelkedett meg a napokban.

A brit vírusmutációról Müller Cecília elmondta, hogy általa okozott fertőzésnél általában hosszabban zajlik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról, hosszabb a lábadozás, nagyobb fokú fáradtság kíséri a betegséget.

Tovább tart a vírus ürítése is, ezért hosszabban fertőzőképes. Jó hírnek nevezte, hogy a szakirodalom szerint a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak a brit mutánssal szemben.

"Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon". Ennek az a célja, hogy

minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentős százalékban - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Azt látjuk, hogy az oltóanyagok szinte mindegyikénél már az első oltást követően mérnek 50-75 százalékos védettséget" - mondta Müller Cecília. Hozzátette: ez azért nagyon fontos, mert ez a szint elegendő ahhoz, hogy a betegség lefolyása ne legyen súlyos, ne járjon szövődményekkel, s főleg ne halálozással.