Orbán: Készül a magyar vakcina, lezárások nélkül szeretnénk kezelni a negyedik hullámot

Hírek2021. okt. 15.Sz.A.

A vírus negyedik hulláma lassan bekerít minket, a harmadik oltás felér egy életbiztosítással - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A Romániában kialakult magas fertőzési rátával és aaz egészségügyi rendszer problémáival kapcsolatban kifejtette: két nagyar kórház is átvesz betegeket Romániából, segítettünk lélegeztetőgépekkel és favipiravir gyógyszerekkel is. - Ott 29 százalék az átoltottság aránya, Magyarországon 59 százalék, ez a különbség - mondta.

Kifejtette: Magyarországon a beoltottak körében a megbetegedettek aránya egy százalék.

A harmadik oltást a héten megkapja a kormányfő is, aki úgy fogalmazott: a harmadik oltás felér egy életbiztosítással.

- Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd minket, a legjobb védekezési mód az oltás felvétele - hangsúlyozta a kormányfő.

Kiemelte, hogy az ország a nyáron felkészült arra, hogy egy erős negyedik hullámot kezelni tudjunk lezárások nélkül.

A Szputnyik oltás hazai gyártásával kapcsolatban elmondta: a magyar vakcina fejlesztése kiemelten fontos, emellett a magyar oltóanyag-gyár kapacitását nemzetközi megrendelésekkel is le kell fedni.

Hangsúlyozta: minden reményünk megvan arra, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk, ami legalább olyan jó lesz, mint a többi, vagy akár még jobb is.

A migrációs nyomás erősödésével és az Unióban esetlegesen bevezetendő kötelező kvótával kapcsolatban kiemelte: ha ránk akarnak tukmálni valamit, akkor ellenkezünk. Emlékeztetett arra, hogy már 12 ország fogott össze a kötelező uniós bevándorlási kvóta ügyében, és fogalmazta meg javaslatait a menekültkérdés kezelésére.

Közép-Európának meg kell szerveznie saját magát, mert rajtunk kívül senkinek nem érdeke egy erős közép-európai régió - tette hozzá a kormányfő, aki úgy fogalmazott, hogy a határkerítés kapcsán senki nem ismerte el a magyar erőfeszítéseket Brüsszelben.

A gáz árának emelkedésével kapcsolatban kiemelte: a magyarhoz képest Bécsben ma a dupláját, Berlinben pedig háromszorosát kell fizetnie a lakosoknak a gáz áráért.

- Ma 380-400 ezer forinttal többet fizetne egy magyar család évente a fűtésre a rezsicsökkentés nélkül - tette hozzá.

A témával kapcsolatban kiemelte: Brüsszelben a klímavédelemre hivatkozva még inkább emelnék a villany- és gázárakat, amivel Magyarország nem ért egyet.

Megismételte, hogy a klímaváltozás költségeit az ezért felelős nagyvállalatoknak és nem a lakosságnak kellene megfizetni.