Orbán Viktor: Európa éppen most veszít el egy háborút, Brüsszel bábkormányt akar nálunk

Hírek2024. okt. 25.Növekedés.hu

Jelenleg a keleti országok csúcstalálkozója zajlik Kazanyban a BRICS-csúcson, majd novemberben a nyugati országok találkozója zajlik majd Magyarországon - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Ma már az Európai Unió vezetői (pl.Mario Draghi, Emmanuel Macron) is elismerik, hogy súlyos bajban van a nyugati világ, de nem tudjuk átvenni a sikeres kínai modellt, mert másfajta emberek vagyunk. Az a modell, hogy nézzünk ki egy modellt külföldről, és azt másoljuk le, már nem működik.

A gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy a magyar gazdaságra szabott modellek részleteit vehetjük át a saját igényeink szerint, a magyarok majd eldöntik, honnan, mit vesznek át - mondta.

Jogos a kérdés, hogy mekkora a mozgásterünk ehhez, de eddig is mindig találtunk mozgásteret, és van jogunk ahhoz, hogy saját gazdaságpolitikát folytassunk.

- Éppen most vesztenek el egy háborút az európaiak, pontosabban azok, akik az ukránokat támogatják, de mi ebből kimaradunk. Ha Trump elnök visszakerül, akkor a békepártiak kerülhetnek hatalomra Amerikában, és a háborús logikára épülő gazdaságpolitikából is ki lehet maradni - mondta.

A magyarok kimaradnak a háborúból, gazdaságilag semlegesek, élénk kapcsolatokat tartanak fenn a Kelettel, kényelmesebb lenne Brüsszelnek, ha nem lennénk kavics a cipőben.

"Bele mondták a magyar emberek képébe, hogy megvan a kiválasztottjuk az új magyar kormány élére. Minden birodalomnak kell egy bábkormány, így ha jön egy telefon Brüsszelből, amire "jawohl" lenne a válasz."

Mint mondta, Brüsszelben magasabb adókat szeretnének, támadják a rezsicsökkentést, a különadókat, a 13. havi nyugdíj eltörlését kérik, a 160-170 ezer gazda támogatását csökkentenék, ha bábkormány jönne, ilyen programot hajtanának végre.

A gazdaságpolitika mozgásterét meghatározza több tényező: az amerikai választások végkimenetele fontos, egy Trump kormány esetén nem terjedne ki a háború. 

Összeraktuk azt a csomagot, ami a 2020-a óta tartó nehéz időszakból kivezet, és már jövőre fantasztikus év jöhet 3 százalék feletti növekedéssel.

- mondta, hozzátéve, hogy ha lesz gyors növekedés, akkor a következő néhány évben el lehet érni az egymilliós átlagbért.

Kiemelte, hogy a nemzeti konzultációra azért van szükség, mert az intézkedéscsomaghoz erő, alap kell, ha a magyar emberek önálló magyar gazdaságpolitikára szavaznak, akkor ezt jobban meg tudunk védeni Brüsszelben. Az egymillió új munkahelyet is ugyanígy lehetett végrehajtani, amit szintén a konzultáció alapozott meg - fogalmazott a kormányfő.