Orbán Viktor: új stratégiára, béketárgyalásra van szükség

Hírek2022. júl. 23.HP

Orbán Viktor elmondta, a rezsicsökkentési rendszer 10 évig jól működött. Ezt a politikát azonban a háború és az áremelkedések kibillentették. Magyarországon azonban még így is az átlagfogyasztás erejéig fennmaradnak a rezsicsökkentett árak. Fontos feladat, hogy a gázfogyasztást át kell terelni az elektromos áram és a biomassza felhasználásának irányába. Hozzátette, 2030-ra Magyarország nettó befizetővé válik az unión belül. Ez azt jelenti, hogy új erőviszonyok alakulnak ki, ami a mi helyzetünket is megerősíti. Emiatt 2030-ra csúcsformában kell lennünk.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tartott Tusnádfürdőn. Orbán Viktor rámutatott, a veszélyek és a bizonytalanság korába léptünk. A nyugati világ az utóbbi években megrendült, anyagi és hatalmi szempontok alapján visszaszorul.

Ezt jól mutatja az energiahordozók és nyersanyagok feletti ellenőrzés elvesztése. Az Egyesült Államok nyomásgyakorlást alkalmaz az energiakereskedelem terén, hogy amerikai energiahordozókat vásároljon Európa.

Emellett az EU új javaslata alapján minden tagországnak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfogyasztását. Aki pedig nagy gáztartalékokkal rendelkezik, mint például Magyarország, attól elvehetik a tárolt földgáz egy részét.

Népesedés

A miniszterelnök hangsúlyozta, a népesedés kérdése a legnagyobb kihívás, amely ugyan javult az utóbbi években, de továbbra sincs fordulat. Ha nem következik be fordulat, abban az esetben „ellakhatják” a magyaroktól a Kárpát-medencét.

Migráció

A kihívások között említette Orbán Viktor a migrációt, amely két részre szakította Európát. Egyik felét a kormányfő szerint már nem is nemzetek, hanem népek konglomerátuma alkotja.

2050-re a nyugati nagyvárosokban 50 százalék felé emelkedhet a nem európai származásúak aránya.

Orbán Viktor szerint a Nyugat hagyományos értékei Közép-Európába költöztek. Hozzátette, Brüsszel a soros-féle csapatokkal kiegészülve Magyarországra akarja kényszeríteni a bevándorlókat.

Elmondta, a gender-ideológiáról szóló vitát sikerült leválasztani az uniós forrásokról szóló vitáról.

Visegrádi országok

A visegrádi országokkal feszültség alakult ki az ukrajnai háború kitörése óta. A háború megrázta a lengyel-magyar együttműködést, pedig mindkét ország érdeke a béke és a barátságos kapcsolatok. A lengyeleknek eltérő a konfliktus megítélése.

Orbán Viktor elmondta, a csehek és a szlovákok „jó pontot akarnak szerezni Brüsszelnél”.

A miniszterelnök rávilágított, a béke a háborús infláció visszaszorításának egyetlen eszköze.

Háború

Az orosz-ukrán háború nem Magyarország háborúja. A NATO sokkal erősebb, mint Oroszország, ezért Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO országokat.

Ha Donald Trump lenne az amerikai elnök és Angela Merkel a német kancellár, akkor az orosz-ukrán háború sohasem robban ki – tette hozzá Orbán Viktor.

A háborús stratégia nyugaton négy pillérre épült:

  • Ukrajna angolszász kiképzőkkel és NATO-fegyverekkel háborút nyerhet Oroszországgal szemben
  • A szankciók meggyengítik Oroszországot
  • A szankciók gazdasági következményeit Európa képes lesz kezelni, míg Oroszországnak sokkal jobban fognak fájni a szankciók
  • A világ felsorakozik majd az ukránok mögött.

Orbán Viktor szerint teljesen nyilvánvaló, hogy ez a stratégia nem fog működni.

Oroszország ugyanis aszimmetrikus erőfölényben van Ukrajnával szemben és nem gyengítik meg a szankciók annyira, mint sokan várták. Európában ráadásul sorra dőlnek a kormányok, úgymint a brit, az olasz, a bolgár és az észt.

A nagy áremelkedés júniusban következett be. Ennek a hatásai még csak most fognak jelentkezni. A világ ráadásul nincs velünk. Kína, India, az arab világ és Afrika nagy része nem hajlandó részt venni ebben a háborúban.

Lényegében a multipoláris világ kopogtat az ajtónkon. Európának új stratégiára van szüksége. Ennek középpontjában nem a háború megnyerésének, hanem a béketárgyalásnak kell állnia. Az EU-nak Oroszország és Ukrajna közé kell állnia – fejtette ki Orbán Viktor.

Orosz-ukrán béketárgyalás várhatóan nem lesz. A háborút csak az orosz-amerikai béketárgyalások tudják lezárni. A második világháború után újra az Egyesült Államok és Oroszország dönt a békéről Európában.

Energia és gazdaság kérdése

Oroszország jól jár a jelenlegi helyzetben. Ugyan kevesebb gázt adnak el, de lényegesen magasabb áron. Az orosz Gazprom árbevétele megduplázódott. Jól járt Kína, aki megszüntette energiafüggőségét az orosz gáz megvásárlásának köszönhetően.

Jól járnak az amerikai energiacégek is, akik profitja többszöröződött. Ezzel szemben rosszul jár az Európai Unió, akinek az energiadeficitje a háromszorosára nőtt.

Rezsicsökkkentés

A rezsicsökkentési rendszer 10 évig jól működött. Ezt a politikát azonban a háború és az áremelkedések kibillentették. Magyarországon azonban még így is az átlagfogyasztás erejéig fennmaradnak a rezsicsökkentett árak.

Fontos feladat, hogy a gázfogyasztást át kell terelni az elektromos áram és a biomassza felhasználásának irányába.

Akkor sikerül megőrizni a sikereinket, ha kimaradunk a háborúból, a migrációból, a gender kérdésekből, a globális minimáladóból és az európai általános recesszióból.

Új megállapodások

Új megállapodásokat kell kötni az Európai Unióval. Orbán Viktor szerint azonban meg fogunk egyezni Brüsszellel.

Emellett új megállapodást kell kötni Oroszországgal, Kínával és az Egyesült Államokkal. A republikánusokkal ezt könnyebben meg lehet tenni, mint a demokratákkal.

Orbán Viktor szerint 2030-ra Magyarország nettó befizetővé válik az unión belül. Ez azt jelenti, hogy új erőviszonyok alakulnak ki, ami a mi helyzetünket is megerősíti. Emiatt 2030-ra csúcsformában kell lennünk.

Hozzátette, Magyarország fontos alappillére lehet a családvédelem, a határok védelme, a haderő fejlesztése, az energiaforrások diverzifikálása, a nemzetközi technológiai váltás kihasználása, a külföldi tőke beáramlása, a tranzitország-státusz, a politikai stabilitás, illetve a szellemi alapok és az ambíció.