Odesszát támadta az orosz hadsereg, veszélyben a betárolt gabona

Hírek2022. júl. 23.Sz.A.

Ma rakétákkal lőtte az orosz haderő Odessza városának kikötőjét, ahol az exportra váró ukrán gabona jelentős mennyisége van betárolva. Mindez veszélyeztetheti az egy nappal korábban Isztambulban aláírt, a gabona kivitelét célzó ENSZ-megegyezést.

Rakétákkal támadta az orosz haderő Ukrajna legnagyobb kikötővárosát, Odesszát - számol be a Reuters.

A támadások elsősorban a kikötő ellen irányultak, ahol több millió tonna búza van betárolva, kihajózásra várva.

Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közvetítésével pont egy nappal korábban írta alá Isztambulban azt az egyezményt, amelynek értelmében meg lehetne nyitni a kulcsfontosságú város kikötőjét, és az orosz invázió miatt az ukrán silókban bent ragadt több millió tonna gabonát végre ki lehessen hajózni.

Az ukrán külügyminiszter szerint az oroszok ENSZ-nek és Törökországnak tett ígéreteit nem lehet komolyan venni.

Közleményben arra kérte az ENSZ-t és Törökországot, hogy biztosítsa, Oroszország eleget tesz az isztambuli egyezményben leírtaknak, és szabad folyosót nyit a gabonaexportnak.

A gabona kivitele több szempontból is életbevágóan fontos lenne: egyrészt számos észak-afrikai országban már éheznek az ukrán gabona hiánya miatt, másrészt a most még teli silókba be lehetne tárolni az idei termést.

Mint arról beszámoltunk, Észak-Afrikában amúgy is aszály pusztít, a gabonaárak pedig a háború miatt elszabadultak, így számos országban egyáltalán nem biztosított az ellátás, ami Etiópiában már harcokhoz vezetett.

Ukrajna Oroszország mellett a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a megegyezés szerint hajókaravánok mentenék ki a gabonát az országból.

Mintegy 22 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában, legnagyobb része, 40 százaléka Európába, 30-30 százaléka pedig Észak-Afrikába, illetve Ázsiába menne.