Óriási változások a hazai energetikában - megújulnak a hazai erőművek

Hírek2022. okt. 4.Dajkó Ferenc Dániel

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg a következő években az energiaszektorban. Öt éve csak egyetlen naperőmű teleppel bírt az MVM, ma 160-al rendelkeznek és még az idén további 33-al nőhet ez a szám. Paks 1 üzemidő meghosszabbítása is segíti a jövő energiabiztonságát. Óriás fejlesztések zajlanak a Mátrai Erőműben. A lignittüzelésű blokkok 2029-ig maradhatnak, ezzel párhuzamosan azonban naperőművek, hidrogéntechnológia, és egy új szemétégető is kiépülhet. Fejlesztik a Tiszai Erőművet is. Az Energy Investment Forum konferencián egy térképet is láthattunk az MVM erőművi kapacitásairól.

A jövőben az energiafogyasztás jelentős része a villamosenergiára fog áttevődni.

Ezen belül az energiatermelési portfólióban a nukleáris energia megmarad, sőt Paks 2 üzembelépésével a nukleáris termelő kapacitások megduplázódnak.

Ezen felül mind a szél, mind a nap energia szerepe tovább nő a jövőben – fogalmazott Kiss Csaba, az MVM termelési vezérigazgató-helyettese a Portfolio Energy Investment Forum konferencián.

Megszaporodtak a napelemek

Jelentős napelemes (PV) kapacitás mellet a folyamatos ellátás csak akkor megvalósítható, ha foglalkozunk egyéb kapacitásokkal is. Ennek érdekében vizsgálni kell a hidrogéntechnológiákat is – tette hozzá.

Azonban mint elmondta, a hidrogéntechnológia nem egy termelési mód, hanem egy energiaszállítási eszköz.

Ráadásul a hidrogéntechnológiák gyors terjedése csak 2030 után várható.

Jelenleg viszont a földgáz alapú erőművek a legalkalmasabbak a kiegyenlítő szerepre. Rövidtávon – középtávon gázturbinák nélkül nem lehet az energiarendszer egyensúlyát fenntartani.

Jelenleg több mint 160 telephelyen rendelkeznek PV napenergiát felhasználó erőművel, és további vízerőművekkel is rendelkeznek. Jelentős ezen a téren a fejlődés. 5 éve az MVM még csupán egyetlen PV telephellyel rendelkezett. Ez a kapacitás tovább fog növekedni, még az idei évben 33 PV erőművet terveznek megvalósítani - ismertette.

Az MVM csoport megújuló portfólió dinamikus növekedése

További 20 évre marad Paks1

Kiss Csaba fontos lépésnek nevezte Paks 1 üzemidő hosszabbítását is.

Kiemelte, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően a nukleáris erőművek üzemidő hosszabbításáról döntöttek. Napjainkban már a 60-70 sőt 80 éves üzemidejűre hosszabbított erőmű sem ritka a világon - mondta. Így további 20 évre tudnak jelentős nukleáris kapacitást megtartani.

Komoly fejlesztések Visontán

A Mátrai Erőmű kapcsán is számos projektet indítottak – sorolta a fejlesztéseket.

Ezek keretén belül egyrészt a meglévő kapacitásokat szeretnék felújításokkal jobban kihasználni.

Így 1 TWH új termelési mennyiséget szeretnének éves szinten lignit alapon bevonni. Vizsgálják továbbá, hogyan lehet a lignit alapú termelést 2029-ig benntartani a rendszerben.

Az MVM konvencionális erőművi portfóliója

Az erőműben egy zöld átalakítási program is fut – ismertette. Egy új gázturbinás erőművet terveznek üzembe helyezni.

A tenderen ráadásul egy olyan turbinát fognak beszerezni, ami maximális hidrogénfelhasználásra ad lehetőséget.

Ez kapcsolódik egy napelemes projekthez, amelyen belül

a rekultivált bányaterületeken 2X100 MW PV erőművi kapacitást terveznek kiépíteni, amelyhez zöldhidrogén termelési kapacitást is kötnének.

Ezt lehetőség szerint az új gázturbinákban használnának fel – tudtuk meg a konferencián.

Visontán ezen túl a meglévő hulladéktüzelési technológiát is felváltják új modern hulladéktüzelési technológiákra – tette hozzá.

Erőmű és tároló fejlesztés

A Tiszai erőmű területén is két új gázturbinás erőművet terveznek kialakítani. A mai kor legkorszerűbb gázturbinás erőművét tervezik kiépíteni, amelyek szintén alkalmasak lesznek hidrogénfelhasználásra.

Az erőmű fejlesztések mellett energiatároló projektek is folyamatban vannak. Jelenleg két akkumulátoros tárolókapacitás kiépítésén dolgoznak – húzta alá Kiss Csaba.