Orosz kézre került Melitopol - Törökország mérlegeli hogy lezárja a Fekete-tengert

Hírek2022. feb. 26.D.F.D.

Úgy tűnik, Oroszország átvette az ellenőrzést Melitopol városa fölött. Ezután szabaddá válik az út az orosz csapatok számára Mariupol felé. Kijevk körül egyre szorosabbra zárul az ostromgyűrű. Törökország mérlegeli hogy lezárja a Fekete-tengert az orosz hadihajók elől. Nincs elég élelmiszer, üzemanyag és készpénz Ukrajnában

Orosz zászló a rendőrőrsön

A nap folyamán már korábban is felröppent a hír, hogy az Orosz csapatok elfoglalták Melitopol városát, azonban eddig Ukrajna tagadta, hogy elveszítette volna az irányítást Melitopol felett.

Azóta azonban felkerült az internetre egy fénykép, ahol a városi rendőrőrsön már orosz zászló látható. A Sky News hírportál ellenőrizte és hitelesnek találta a melitopoli rendőrségnél készült képeket, így valószínűnek tűnik, hogy tényleg megszerezték a várost az orosz erők, vagy legalábbis a belváros egy jelentős részét.

Forrás: Twitter

Melitopol egy körülbelül 150 ezer fős lakosságú város a Fekete-tenger partvidékén. Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, a várost a Krím-félsziget felől támadó orosz csapatok kezdték ostromolni. Jelentősége abban rejlik, hogy amennyiben tényleg orosz kézre került a város, akkor megnyílt az út a Krím felől érkező orosz csapatok számára a stratégiai fontosságú kikötőváros Mariupol irányába, amit így teljesen bekeríthetnek az orosz csapatok. A korábbi hírek alapján Mariupol folyamatos támadás alatt áll és már több ezer orosz katona partra szállt a város tenger felöli területein.

Egyre szorosabb a kijevi ostromgyűrű

Eközben Kijev körül egyre szorosabbra zárul az orosz ostromgyűrű és most már kelet felől is érkeznek orosz harckocsik Kijevbe. A várost egyenlőre az ukrán erők tartják kézben. Az ukrán elnök továbbra sem hagyta el Kijevet, sőt ma reggel élő videóval jelentkezett a városból.

Egyre nyugatabbra tolódik a front

Habár erről bizonytalan információk állnak rendelkezésre, de úgy tűnik, mostmár Kijevtől nyugatra is történtek összecsapások. Az oroszok a Lemberg/Lviv és Kijev közötti út mentén fekvő településeket támadhatják.

Törökország lehet nem enged be több orosz hadihajót

Kissé nehezítheti Oroszország helyzetét, ha Törökország nem enged be több orosz hadihajót a Fekete-tengerre. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök twitter üzenetben, köszönte meg a mai nap folyamán Törökországnak és a Erdogan török elnöknek, hogy nem enged át több orosz hajót a Boszporuszon.

Törökország lehet nem enged be több orosz hadihajótForrás: Twitter

Törökország azonban még nem döntött róla, hogy lezárja-e az orosz hajók elől a Fekete-tengert. Jelenleg csupán mérlegelik ezt a lehetőséget.Kérdéses persze, hogy van-e egyáltalán további hajókra szüksége az ukrán partok mentén az oroszoknak, hiszen az utánpótlás könnyedén biztosítható számukra szárazföldön, és egyre belljebb nyomulnak a szárazföldön az orosz csapatok, annyi hajó pedig már most is ott van valószínűleg, amennyi a part menti vizek ellenőrzéséhez szükséges. Azt viszont egyenlőre nem lehet tudni, hogy Odessza és Mariupol elfoglalásához lenne-e szüksége Oroszországnak további hadihajókra a Fekete-tengeren. 

Nincs elég élelmiszer a boltokban

A menekültek folyamatosan érkeztek Ukrajnából  a mai nap folyamán is. Az ő beszámolóik alapján Ukrajnában egyre rosszabb a helyzet. Óriási drágulás tapasztalható az üzletekben és kezd elfogyni az élelmiszer, az üzemanyag és a készpénz az országban.