Orosz miniszter: a WHO-nak nem a Szputnyik V vakcinával, hanem a dokumentációjával szemben volt kifogása

Hírek2021. okt. 4.MTI

Nem magával a Szputnyik V vakcinával, hanem az oltóanyag dokumentációjával szemben voltak kifogásai az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egy hétfői, a Fekete-tenger parti Gelendzsikben rendezett gyógyászati biotechnológiai tanácskozáson.

A termékkel szemben nem volt kifogás, csak a dossziéjával szemben. Minden gyógyszerészeti termékről dokumentumcsomagot kell kiállítani, amelyet szakértők ellenőriznek és értékelnek

- mondta a tárcavezető.

Murasko szerint a WHO-regisztrációhoz szükséges kiegészítések megtörténtek, így minden akadály elhárult.

A Szputnyik V használatát már mintegy hetven országban engedélyezték, amelyek összlakossága meghaladja a négymilliárdot, a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi engedélyeztetése még várat magára.

Vaszilij Spak egészségügyi miniszterhelyettes a Krím félszigeti Alustában rendezett Mikrolektronyika 2021 fórumon hétfőn

bemutatta a Tor elnevezésű készüléket, amely állítása szerint gyenge elektromágneses sugárzással képes meggyengíteni és megölni a vírusokat, köztük a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírust is.

Spak szerint a berendezés egyedülálló a világon, sugárzása ötöde egy mobiltelefonénak, és "abszolút ártalmatlan az emberre". A helyettes tárcavezető azt mondta, hogy napi 15 perces használat védettséget biztosít az új koronavírusos fertőzéssel szemben.

A Tort a Granyit konszern fejlesztette ki. A vállalat honlapján közölt tájékoztatás szerint a készülék a SARS-CoV-2 RNS-e által kibocsátott spektrummal ellentétes hullámokat hoz létre. A hullámok "elhallgattatásának" ez a módszere sikeresen elfojtja a koronavírust. A berendezés működési elvét Nyikolaj Gyevjatkov akadémikus, a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (MFTI) professzora dolgozta ki.

A Granyit szerint a Tor egészségügyi intézményekben történő alkalmazásának eredményei azt mutatták, hogy

a kezelés ötödik napján a betegség kialakulását jelző IgM-antitestértékek negatívvá válnak az új koronavírusos fertőzéssel kórházba került betegeknél,

és a Covid-19-betegek kórházból való elbocsátásának dinamikája a két-három hetes használat után 30-50 százalékkal megnőtt.

A Granyit megkezdte a Tor sorozatgyártását. A készülék mínusz 20 és plusz 40 Celsius fok közötti hőmérsékleten működik, energiafogyasztása 80 watt, nettó súlya 8,5 kilogramm.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt az igazolt fertőzöttek száma 25 781-gyel - ez a legmagasabb adat január 2. óta - 7 612 317-re emelkedett. A napi növekmény 0,34 százalék, az új esetek 7,9 százaléka volt tünetmentes.

Az országban 661 025 aktív esetet tartanak számon. A halálos áldozatok száma 883-mal 210 801-re, a felépülteké pedig 14 526-tal 6 740 491-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 193,7 millió, az elmúlt napon pedig 431 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 338 900 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.