Orosz oligarchák európai vagyona után nyomoz az Europol

Hírek2022. ápr. 12.Növekedés.hu

Az "Oscar" névre keresztelt műveletben az Europol elsődleges célja az, hogy az orosz-ukrán háború miatt szankciós listára került orosz vállalatok és magánszemélyek külföldi vagyonát felkutassa - írja az Euronews.

A műveletet az Eurojust és a Frontex segítségével, és a tagállamok bűnüldöző szerveivel közösen indítják el - írja az Euronews a Le Parisien alapján.

Az Europol közleménye szerint a fent említett, kiterjesztett együttműködés a szankcionált személyek és vállalatok vagyonának felderítése mellett azokra a bűnügyi nyomozásokra is kiterjed, "melyeket a tagállamok az EU által kivetett kereskedelmi és gazdasági szankciók megkerülésének eseteiben indítottak."

A nyomozás több, egymástól független ügyben folyik és legalább egy éven át tart majd.

A közös művelet keretében az Europol megkönnyíti a partnerek közti információcserét és tájékoztatást, a pénzügyi nyomozásokban pedig működési segítséget is nyújt. Ilyen lesz például az egyes felderítésekre szabott analitikai támogatás, törvényszéki orvosszakértői vizsgálatok és pénzügyi támogatás a nemzeti hatóságoknak.

Az akcióban az Eurojust-al segítséget és jogi támogatást nyújt, illetve megerősíti a nemzeti bűnüldöző szervek országok közti együttműködését.

A Frontex, az unió határvédelmi szervezetének feladata pedig az lesz, hogy az eddigieknél is alaposabban ellenőrizze azokat, akik az unió külső határain akarnak átkelni.