Oroszország nem nyerheti meg a háborút a német kancellár szerint

Hírek2022. máj. 6.MTI, Bálint Marcell, Berlin

Oroszország nem nyerheti meg az Ukrajna ellen indított háborúját, amelynek tétje nemcsak Ukrajna szuverenitása és polgárainak szabadsága, hanem a nemzetközi közösség szabályokon alapuló rendjének jövője - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Hamburgban.

Kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja "korunk legnagyobb katasztrófája".

Mint mondta, Putyin "gyűlölete" a szabad Ukrajnával szemben erősebb, mint az elkötelezettsége saját országának gazdasági és társadalmi fejlődése iránt, és az Oroszország "hatalmáról és nagyságáról szóló imperialista és revansista ideológiája" fontosabb neki, mint saját népének jóléte.

Putyin a háborúval "szándékosan kilép a nemzetközi közösségből", támadása Ukrajna ellen egyben "támadás a nemzetközi békerend és alapja, az ENSZ Alapokmánya és az egyetemes emberi jogok ellen", és ha sikerrel jár, a "szabálynélküliség" válhat uralkodóvá a világban. Ezért sem szabad megengedni, hogy Oroszország megnyerje az ukrajnai háborút - jelentette ki a német kancellár.

Németország így nemcsak pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget nyújt az agresszió ellen védekező Ukrajnának, hanem azért is mindent megtesz, hogy "ne keletkezzenek repedések a szabályokon alapuló nemzetközi rend mellett szilárdan kiálló globális szövetségben" - húzta alá Olaf Scholz.

Azzal összefüggésben, hogy Hamburg a világ nyitottságának, a nemzetközi kereskedelem szabadságának köszönheti évszázadok óta tartó virágzását és gazdagságát, kifejtette, hogy az 1989 óta még inkább szorossá vált nemzetközi kapcsolatok miatt "nagyon sok okos ember" tartott lehetetlennek olyan súlyos konfliktust, mint az ukrajnai háború.

Racionális alapon szemlélve azt lehetett látni, hogy "a nemzetgazdaságok szoros kölcsönös függősége miatt már régóta annyira költséges a háborús konfliktus, hogy egyetlen szereplőnek sem juthat eszébe, hogy ehhez az eszközhöz folyamodjék".

Azonban Vlagyimir Putyin háborúja "szembemegy minden gazdasági racionalitással, és ellentétes a békés, és kölcsönösen előnyös együttműködéssel és az orosz nép érdekeivel".Az orosz elnök így "radikálisan új valóságot hozott létre Európában és az egész világon". Ez azonban nem jelenti azt, hogy vissza kell fordítani az utóbbi évtizedek folyamatait, mert a bezárkózás és a protekcionizmus nem megoldás - mondta Olaf Scholz.