“Ország- és jövőépítés magas fokon”

Hírek2021. feb. 18.Bánkuty Tamás

Üres, funkció nélküli, romló állagú épületek és ambiciózus tervek a tudományos közösségek támogatására. Ez volt a helyzetkép, amikor 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank megalapította az első Pallas Athéné Alapítványát. Mára az építész szakma, a főváros és a kormányzat által kitüntetett, díjnyertes épületek oktatói tereiben zajlanak az egyetemi doktori programok. A doktoranduszok sorra szerzik meg a tudományos fokozataikat, a közösségi terek pedig könyvbemutatóra telnek meg vagy online formában követik több százan a hétről hétre megjelenő tudományos bestsellereket. Ez a Pallas Athéné Alapítványok rövid, mégis eredményekkel teli története - írja Bánkuty Tamás, a PADME Alapítvány igazgatója a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.

Az építkező munkának megvan a maga lélektana, teljesen mást jelent, mint valamit egyszerűen csak működtetni. A Pallas Athéné Alapítványok 2014 után egyszerre láttak neki az épített örökség megmentésének és egy láthatatlan szellemi építkezésnek. Míg az ingatlanok felújítása azonnal látványos eredményekkel járt, a tudományos befektetéseknek több időre van szükségük. Mára mindkettőnek látjuk már a gyümölcseit.

A szakmai munka többrétegű volt.

Egyrészt újat és magas minőséget szerettünk volna létrehozni, ezért támogattuk a legjobb hazai kezdeményezéseket, mint például a Brain Bar, a TEDxDanubia vagy a felfedezők napja. A hazai egyetemekkel való együttműködések során is igyekeztünk mindig valami újat létrehozni a geopolitikai, transzdiszciplináris doktori programok elindításával.

Bánkuty Tamás, a PADME Alapítvány igazgatója (Forrás: pallasalapitvanyok.hu)

A hazai kezdeményezések megerősítése mellett a legfrissebb külföldi tudást is be akartuk csatornázni.

Támogatásainkkal olyan szakmai nagyágyúkat hoztunk Magyarországra, mint Chris Hadfield, Richard Florida, Sugata Mitra, Mara Steiu, Niall Ferguson. A Pallas Athéné Könyvkiadó már több mint száz könyvet jelentetett meg magyarul olyan kiadóktól, mint a Harvard University Press, a Princeton University Press, az Oxford University Press, a Yale University Press, az MIT Press, valamint a Stanford University Press.

A kiadó úttörő tevékenységet végez, ugyanis olyan sikerkönyveket jelentet meg magyarul, amelyek enélkül nagy valószínűséggel nem jutnának el Magyarországra. Hétről hétre olyan könyveket ismerhetünk meg, amelyeket a világ legnevesebb szakkönyvkiadói adnak ki, és bestsellernek számítanak a nemzetközi szakmai világban.

A Pallas Athéné Alapítványok első időszaka tehát nagyon masszív alapozással telt, kidolgoztuk azokat a kereteket, amelyek között a teljesen új projektjeink működni tudtak.

Mára pedig azt látjuk, hogy termőre fordultak ezek a szellemi beruházások, hiszen már fokozatszerzésekről, abszolutóriumokról beszélhetünk a doktori iskolákban, és a szakmai munka elérte azt a kritikus tömeget, amit szerettünk volna.

A teljes cikk először a Magyar Nemzetben jelent meg, teljes egészében IDE KATTINTVA olvasható.