Öt év alatt több mint 270 milliárd forintot hiteleztek az MFB Pontokon

Hírek2021. máj. 21.Növekedés.hu

A Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai az elmúlt öt évben több mint 270 milliárd forintot folyósítottak, csaknem tizenötezerszer segítettek a lakosságnak, valamint mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

Az első MFB Pont öt éve nyílt meg, az akkori Fókusz Takarékszövetkezet kecskeméti fiókjában.

Az MFB Pontok hálózatának öt évvel ezelőtti létrehozása óta minden három forintból kettő a Takarékszektor vagy a Budapest Bank közvetítésével jutott el az ügyfelekhez, kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált formában.

A támogatások több mint felerészben a hazai vállalkozások versenyképességének növelését segítették, negyedük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést, míg tíz százalékuk a kutatás–fejlesztés és az innováció megerősítését.

A befogadott kérelmek kétharmada érkezett a lakosságtól, a többi az mkkv-szektorból, viszont a vállalkozásokhoz jutott a folyósítások összegének majdnem 90 százaléka, mert az átlagos ügyérték esetükben jóval magasabb volt.

Volumenben a legtöbbet a közép-magyarországi és a dél-alföldi régióban helyeztek ki.

A kedvezményes hitelkonstrukcióknak köszönhetően végezték el lakóépületek energetikai korszerűsítését ezres nagyságrendben, jutottak forgóeszközhöz vállalkozások, tudtak beruházni modern termelő gépekbe vagy kezdhettek éppen vállalkozásfejlesztésbe.

A pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások most szintén az MFB Pontokon keresztül jutnak kamatmentes gyorskölcsönhöz működésük újraindítására. A kedvezményes forrásra az elmúlt hetekben töretlenül nagy igény mutatkozott.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető, európai uniós forrású, visszatérítendő támogatások közvetítésére hozta létre az MFB Pontok hálózatát. A 642 MFB Pontból 442-et működtet a Takarékbank és a Budapest Bank konzorciuma.Az MFB Pontokon elérhető hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek öt tematikus területet érintenek:

  • a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítését;
  • a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozását;
  • a foglalkoztatást és a munkavállalói mobilitás ösztönzését;
  • az infokommunikációs technológiához való hozzáférés elősegítését és
  • e-technológiák használatának, minőségének fokozását; valamint
  • az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést minden ágazatban.