Palkovics: Az egyetemisták kétharmada modellváltó egyetemen tanul

Hírek2021. júl. 29.Sz.A.

Az idén felvett 102 ezer új egyetemi hallgató 81 százaléka államilag finanszírozott képzésben részesül, a felsőoktatásban tanulók 65 százaléka pedig már olyan egyetemen tanul, amely modellváltáson ment át - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) új könyvtárának és közösségi épületének alapkő-letételén.

- Az idén felvett egyetemisták közül 180 ezren már modellváltó egyetemen tanulnak. A Budapesti Gazdasági Egyetem - a harmadik legnagyobb hazai egyetemként - szintén a modellváltás mellett döntött - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy

az állam már nem fenntartó, hanem finanszírozó lesz, és szerződéseket kötnek az egyetemekkel. Az oktatásba továbbra sem fognak beleszólni, és duplájára emelik a felsőoktatásra jutó támogatás keretét: 210 milliárdról több mint 400 milliárd forintra.

- A 17 200 diáknak képzést adó BGE is részese lesz annak a magyar felsőoktatást rendszerszinten érintő átalakulásnak, melynek keretében idén ősztől 21 modellváltott intézményben immár 180 ezer hallgató folytatja majd tanulmányait - tette hozzá.

Mint elmondta, a megújuló fenntartási modellel arra törekszenek, hogy fokozatváltást érjenek el a felsőoktatásban.

- Célunk, hogy az eddiginél egy rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát - hangsúlyozta.

Az eseményen tartott beszédében kitért arra is, hogy az oktatási intézmény elődje, a Pesti Kereskedelmi Akadémia az egyik legjobb volt a régióban, és a jövőben

szeretnék növelni a külföldi hallgatók számát.

Fejlesztés a Budapesti Gazdasági Egyetemen

2018-ban a Magyar Építész Kamara és a BGE közös tervpályázata a központi könyvtár és hallgatói központ létesítésére eredményesen lezárult, ezt követően idén májusában megszületett a kormánydöntés a beruházás támogatásáról - derül ki az egyetem tájékoztatójából.

jobbról balra: Palkovics László miniszter, Dietz Ferenc kancellár, Juhász Roland államtitkár, Heidrich Balázs rektor, Tuza Dávid PSZK HÖK elnök, és Borbély Ádám választókerületi elnök az alapkő-letételen

A Budapesti Gazdasági Egyetem zuglói, Buzogány utcai kampusza új központi könyvtárral, kulturális, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló terekkel, és multifunkciós hallgatói központtal 5,3 milliárd forint állami támogatással bővül. Az új épületszárnyat tervezetten 2022-ben vehetik majd birtokba az egyetemi hallgatók, oktatók és kutatók.

- Idén 6500 új hallgatót vett fel az egyetem, amely arra törekszik, hogy a hallgatói saját fejlődésük által képesek legyenek a következő években, akár szakmaváltások mentén, a folyamatos alkalmazkodásra, egyéni és szakmai sikereik kibontakoztatására - mondta el Heidrich Balázs, a BGE rektora.

Dietz Ferenc, a BGE kancellárja hangsúlyozta:

a Budapesti Gazdasági Főiskolának 2000. évi megalapítása óta ez az eddigi legnagyobb – 5 milliárd forint feletti beruházása.

Az új épületszárny 1750 m2 zárt területtel rendelkezik majd, amelyben helyet kap 560 m2 közösségi tér, és 650 m2 zöldtető - hangsúlyozta a kancellár.

Az épület az „okos” szemlélet és a fenntarthatóság jegyében épül.

- Mindez a magas színvonalú tudás és gyakorlatorientált ismeretek megszerzése mellett a hallgatói kapcsolatépítésre és az egyéniség kibontakoztatására egyaránt lehetőséget teremt - tette hozzá a kancellár.

A BGE Buzogány utcai épületegyüttesbentervezik először teljes körűen bevezetni az intézmény élményalapú digitális oktatói, kutatói és hallgatói szolgáltatásait is.