Fegyverbeszerzéshez nyújt segítséget az USA Ukrajnának, az Egyesült Királyság is küld hadianyagot

Hírek2022. feb. 26.D.F.D.

Joe Biden aláírta az Ukrajnának nyújtandó 600 millió dolláros segélyt engedélyező rendeletet. Az Egyesült Királyság újabb fegyverszállítmányt küldhet Ukrajnának. Nagy-Britannia mellett Csehország és Lengyelország is kitiltja a légteréből az orosz légitársaságok gépeit.

600 millió dollárt küld az Egyesült Államok

Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke aláírta azt a rendeletet, amely engedélyezi, hogy az USA 600 millió dollár segélyt nyújtson - az orosz támadást elhárítani próbáló - Ukrajnának fegyverek beszerzésére – olvasható az NBC News online hasábjain.

A megállapodás célja, hogy azonnali katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.

Biden és kormányának tagjai sok más országgal együtt elítélték Oroszország Ukrajna elleni támadását, amely csütörtök hajnalban kezdődött.

Biden még korábban ígéretet tett arra, hogy pénzügyileg segítséget nyújt Ukrajnának, amennyiben Oroszország támadást indít ellene.

Emellett az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada is egyaránt különböző szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben az elmúlt két nap folyamán, hogy ezzel is támogassa Ukrajnát.

Az Egyesült Királyság újabb fegyvereket küld Ukrajnának

James Heappey, az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának államtitkára szerint az Egyesült Királyság és 25 másik ország is beleegyezett abba, hogy több segélyt nyújtsanak Ukrajnának. Többek közt humanitárius segélyt és fegyvereket is – közölte a BBC.

A BBC Radio 4 Today című műsorában az államtitkár elmondta, hogy az Egyesült Királyság ezekkel a nemzetekkel együttműködésben, összehangoltan juttatja el a katonai segélyszállítmányokat Ukrajnába, de további részleteket nem árult el.

A Sky News hírei alapján a James Heappey által említett 25 ország közé tartozik az Egyesült Államok is.

Kitiltják az orosz légitársaságokat

Az orosz légitársaságok járatait is egyre több ország kitiltja a légteréből. Az Egyesült Királyság már csütörtökön bejelentette, hogy kitiltja az orosz polgári repülőgépeket a légteréből, azóta pedig Lengyelország és Csehország is hasonlóképp döntött és lezárták a légterüket az orosz légitársaságok előtt – írja a CNN.