Varga Mihály: csökkenteni, egyszerűsíteni kell az uniós költségvetési szabályokat

Hírek2020. feb. 18.MTI

Az Európai Unió leggyorsabban bővülő gazdasága a magyar, amely a közép-kelet-európai régió részeként továbbra is fontos szerepet játszik a földrész gazdasági növekedésének élénkítésében - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán (Ecofin) a szaktárca tájékoztatása szerint.

A Pénzügyminisztérium (PM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint Varga Mihály az Európai Bizottság téli előrejelzésének legfontosabb Magyarországra vonatkozó megállapításait értékelve kijelentette: az uniós tagállamok között is szinte példa nélküli a magyar gazdaság teljesítménye, hogy két egymást követő évben öt százalék körüli növekedést ért el.

A magyar kormány továbbra is a költségvetési fegyelem megtartása és az államadósság csökkentése mellett kívánja megőrizni a gazdasági növekedés lendületét

- hangsúlyozta Varga Mihály emlékeztetve, hogy 2019-ben a magyar gazdaság 4,9 százalékkal erősödött, miközben az államadósság aránya a bruttó hazai termékhez viszonyítva egyetlen év alatt közel 4 százalékpontos csökkenéssel 66,4 százalékra javult Európának, és így a magyar gazdaságnak is sok kihívással kell szembenéznie, ezért folytatni kell a növekedést serkentő és a gazdaság válságállóságát erősítő reformokat - tette hozzá.

Az uniós költségvetési szabályok felülvizsgálatáról is egyeztettek a pénzügyminiszterek

- tudatta Varga Mihály. Mint mondta: támogatják a konzultációt, és megfontolandónak tartják a keretszabályok alkalmazásának átalakítását, hogy azok jobban ösztönözhessék a beruházásokat. Az infrastruktúrába, az emberi tőkébe és a strukturális reformokba történő beruházások támogatják a hosszú távú növekedést, és egyúttal fellendíthetik a magánbefektetéseket is - közölte.

A miniszter hozzátette: magyar részről szükségesnek látják az uniós költségvetési szabályok számának csökkentését és egyszerűsítését, továbbá egyetértenek azzal, hogy a szankciók helyett a pozitív ösztönzők jobban támogathatják az előírások teljesülését.