Prágában tüntettek a gázai bombázások ellen

Hírek2023. okt. 15.MTI

Mintegy 200-250 személy tüntetett vasárnap délután Prágában, a Vencel téren a palesztinok mellett, míg a helyszíni ellentüntetésen, Izrael melletti mintegy kéttucatnyian vettek részt - jelentette a CTK hírügynökség.

Az Izraelt támogató csoportban megjelent Jana Cernochová cseh védelmi miniszter is.

A palesztinok melletti tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Kelten elnevezésű civil csoportosulás szervezte, amely sajtóközleményében azt írta: megmozdulásuk célja fejet hajtani a legutóbbi közel-keleti események minden palesztin és izraeli áldozata előtt.

A palesztinok kollektív megbüntetése a Gázai övezetben nem oldja meg az évtizedek óta húzódó konfliktust, a túszok azonnali szabadon bocsátására és tárgyalásokra van szükség.

"Követeljük, hogy azonnal szűnjön meg a Gázai övezet bombázása és a cseh állam ne támogassa Izrael ellentámadásait, amely újabb ezrek halálát és az ország pusztulását fogja eredményezni" - áll a közleményben.

"Izrael honvédő háborút folytat, amelybe a Hamász nevű radikális palesztin szervezet kényszerítette bele a lakosság példátlan lemészárlásával" - magyarázta az izraeli zászlóba burkolózott Jana Cernochová újságíróknak miért vesz részt az ellentüntetésen. Szerinte a jog ezúttal egyértelműen Izrael oldalán van, de "mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani".

A rendőrség a két csoportot elszigetelte egymástól, a kora esti órákig incidens nélkül zajlott a rendezvény.

A cseh kormány a Hamász támadásai után azonnal szigorította az országban lévő zsidó emlékhelyek őrzését.