Putyin most így fordítana a háború menetén

Hírek2022. szept. 21.D.J.

A megszállt területeken még a napokban népszavazásokat tartanának.

Ez történt az ukrán háború 209-dik napján:

- Az orosz kézen lévő Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában bejelentették, hogy szeptember 23. és 27. között népszavazást fognak róla tartani, hogy a lakosok akarnak-e csatlakozni Oroszországhoz.

- A népszavazások kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a video-beszédében azt mondta: az álláspontjukon a voksolások semmit nem fognak változtatni. Kijev kijelentette, hogy a „hamis” népszavazások értelmetlenek és a megszállt területeket mindenképp vissza fogják foglalni.

Ha a voksolásokra sor került akkor pedig a legkisebb esély is elúszik a konfliktus diplomáciai rendezésére – ezt már az ukrán elnök hivatalának szóvivője mondta el egy helyi lapnak.

- A Fehér Ház szerint azokon a területeken, amelyeken Moszkva magához akar csatolni valószínűleg újabb csapatokat akarnak toborozni, mivel a csatatéren jelentős veszteségeket szenvedtek a megszállók.

Jake Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója határozottan elítélte a népszavazásról szóló terveket. Több világvezető is hasonlóan nyilatkozott. Emmanuel Macron francia elnök egyenesen „paródiának” nevezte a népszavazási tervet.

- Putyin szerint az Egyesült Államok próbálja megőrizni a globális uralmát, ám az USA erőfeszítései kudarcra vannak ítélve.

- Németországban a gáztározók töltöttsége már több mint 90 százalékon áll. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint most már jó esélyük van arra, hogy át fogják vészelni a telet. A tározók feltöltése jobban halad az eredeti terveknél. Eredetileg Németország november elejére akarta elérni a 95 százalékos töltöttséget.

Közben kiderült: Németország első számú földgázimportőrét az Unipert állami tulajdonba fogják venni. A társaság  az orosz földgázszállítások visszaesése miatt nehéz helyzetbe került.

- Oroszország „jelentős veszteségeket” szenvedett a donyecki hadműveletek miatt - számolt be a friss fejleményekről az ukrán fegyveres erők vezérkara.

- Az oroszok több várost köztük Bahmutot és Avdiivkát is tűz alá vették.

- Európa jobban szenved az ukrajnai háború miatt kivetett korlátozásoktól, mint Oroszország. A nyolcadik szankciós csomagot el kell vetni, az ugyanis csak tovább mélyítené a nehézségeket - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- A globális vállalati szektor szereplői majdnem 50 százalékos esélyt látnak arra, hogy a világgazdaság recesszióba kerül - derül ki az Oxford Economics felméréséből.