Rakétákkal támadták Kijevet, legalább öten meghaltak

Hírek2022. okt. 10.Növekedés.hu

Több ukrán várost is támadtak hétfőn hajnalban az oroszok. Négy rakéta a főváros, Kijev egyik lakónegyedében robbant fel hétfőn reggel - hasonló támadásra már hónapok óta nem volt példa a városban.A robbanások hírét Vitalij Klicskó polgármester is megerősítette. Az orosz elnök vasárnap azt mondta, hogy a Krím-félszigetetet Oroszországgal összekötő Kercsi hídon az ukrán titkosszolgálatok robbantottak. A mai fejlemények arra utalnak, hogy az oroszok a háború további eszkalációja, civil célpontok támadása mellett döntöttek - írja az Euronews.

A kijevi robbanások hírét Vitalij Klicskó polgármester is megerősítette: a Telegramon azt írta, hogy

helyi idő szerint 8:30 után több robbanás is hallatszott a belvárosban a Sevcsenkiv-negyedben.

Később pontos adatok is érkeztek: a fővárosra négy rakétát lőttek ki, de más ukrán városokat is ért támadás. Klicskó szerint több helyen is kritikus találatot kapott és megsérült a városi infrastruktúra. A halálos áldozatok száma legalább öt, 12-en pedig megsérültek. A mentőalakulatok jelenleg is dolgoznak a helyszínen - írja az Euronews.

Matthew Luxmoore, a Wall Street Journal riportere megosztott egy videót, ami a Kijev központjában lévő Sevcsenko parkban készült. Mint fogalmazott: Ez "valószínűleg a város legforgalmasabb parkja, mely általában tele van emberekkel és utcai zenészekkel."

A videón egy nagy krátert látni egy - korábban valószínűleg játszótér - helyén.

A Guardian helyszíni riportere is megerősítette a robbanások tényét: összesen négy detonációt erősített meg. Az Economist riportere pedig egy olyan videót osztott meg, melyen a reggel munkába menő autósok fedélzeti kamerája örökítette meg a robbanást.

Olekszij Kuleba, kijevi kormányzó szintén a Telegramon adott hírt a történtekről, mint írta: a légitámadások folytatódnak.

Mindenkit arra kérek, hogy maradjon nyugodt és maradjon az óvóhelyeken. A légvédelmi rendszerek működnek. Kaptunk információt a lelőtt objektumokról. A légiriadó még mindig érvényben van, ezt ne feledjék és maradjanak fedezékben. Ne fotózzanak vagy filmezzenek a megrongálódott infrastruktúra közelében. Emberek élete múlhat ezen. Tartsunk ki

- olvasható bejlentkezésében.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete szintén megerősítette a híreket, és hozzátette: úgy tűnik, az oroszok ismét civil célpontok elleni támadásokat követnek el.