Regionális vezető szerepet tölthet be Magyarország a védelmi innovációs rendszerben

Hírek2024. jún. 13.MTI

A megalapítása óta eltelt kicsit több mint egy évben a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) jelentős lépéseket tett, hogy a magyarországi védelmi innováció meghatározó szereplője legyen - mondta Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Az államtitkár a Védelmi Innovációs Kutatóintézet VIKI Fest elnevezésű rendezvényén, a Bálna Honvédelmi Központban emlékeztetett rá: a tavaly februárban alapított VIKI állami tulajdonú, a Honvédelmi Minisztérium irányítja, és célja, hogy a hazai védelmi innovációs ökoszisztéma csomópontjaként motorja legyen a kettős felhasználású - azaz polgári és katonai - alkalmazási igényeket kielégítő eszközöknek, technológiáknak. További célja a szervezetnek, hogy Magyarország nemzetközi védelmi innovációs rendszerben regionális vezető szerepet töltsön be.

Elmondta: a szervezet többek között mérnöki szolgáltatásokkal, projektmenedzsmenttel, a vállalati és egyetemi szférával való kapcsolatépítéssel segíti a védelmi ipari fejlesztésben érdekelt szereplőket. Tervezik továbbá a startup-inkubációs és a HM-et támogató jövőkutató stratégiai elemzőképesség kialakítását is.

Megfogalmazása szerint nagy reményekkel várják a közép-európai védelmi innovációs intézet létrehozását, amely magyarországi koordinációban fűzné össze a közép-európai és a nyugat-balkáni régió innovációs ökoszisztémáját.

Deme László, a VIKI Nonprofit Zrt. kijelölt vezérigazgatója, haderőfejlesztését és innovációért felelős helyettes államtitkár elmondta: a VIKI első éve a kapcsolatépítésről, a meglévő képességek feltérképezéséről, és az együttműködés kialakításáról szólt. Kitűzték a közeli célokat, amelyekkel támogatni tudják a magyar innovációs ökoszisztéma bekapcsolódást az Európai Védelmi Alap pályázataiba és a NATO DIANA-tesztközpontjaiba.

Hangsúlyozta: az innovációs ökoszisztéma-építés összhangban van a védelmiipar-fejlesztési stratégiával.

Hozzátette: mivel a VIKI egyik feladata, hogy létrehozza és erősítse a nemzeti védelmi innovációs ökoszisztémát, ehhez folyamatos konzultációt folytatnak az egyetemekkel, kutatóintézetekkel, vállalkozásokkal, amelyek egyre nyitottabbak a védelmi ipari pályázatokban való részvételre. Kiemelte: a Viki Festhez hasonló rendezvények lehetőséget teremtenek az együttműködések kialakításéra az egyetemek és kutatóintézetek között.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról beszélt: az innováció elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország védelmi képességei lépést tartsanak a gyorsan változó technológiai és geopolitikai környezettel, a hadsereg jobban felkészüljön a jövő kihívásaira és rugalmasan alkalmazkodjon a változó körülményekhez. A korszerű fegyverek és technológia bevetése növeli a katonák hatékonyság és túlélőképeségét a harctéren - jegyezte meg.

Kiemelte: a NATO Innovációs Alapja és a DIANA-programja, valamint az Európai Védelmi Alap nemcsak forrást biztosít a közös kutatás-fejlesztési projektekhez, de lehetőséget teremt a védelmi technológiák és képességek fejlesztésére is. Az ilyen együttműködések révén Európa védelmi technológiai és ipari bázisa versenyképesebb és innovatívabb lesz, ami nagyban hozzájárul az egész kontinens biztonságához és stabilitásához - mondta.

Hendrich Balázs, a VIKI Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese köszöntőjében arról beszélt, az innováció, kutatás.-fejlesztés nem rövidtávú projekt, és fontos hozzá az egyetemi kutatások, a privát szektor és az állam i szereplők együttműködése. Úgy vélte, ezért nagyon fontos, hogy egy évvel ezelőtt kormányzati szerepvállalással létrejöhetett a civil és védelmi szektor között hidat képező VIKI.

A rendezvényen együttműködési megállapodást írtak alá a VIKI és az Óbudai Egyetem, valamint a VIKI és az Initium Zrt. képviselői.

Az expót azért rendezte a VIKI, hogy bemutassa az ország védelmi innovációs képeségeit és ambícióit, elősegítse a védelmi ipari szakemberek - cégek, egyetemek, szervezetek és katonai felhasználók - együttműködését, és bemutassák az iparág finanszírozási forrásait és pályázatait is.